Conferinţă pastoral-misionară pentru clericii din Prahova

Un articol de: Marius Nedelcu - 20 Noiembrie 2014

Conferinţa pastoral-misionară cu clericii din judeţul Prahova s-a desfăşurat ieri, 20 noiembrie, în Sala „Europa“ din Palatul Administrativ al Consiliului Judeţean Prahova. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a citit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, intitulat „Lumina iubirii jertfelnice străbate veacurile“.

Întrunirea clericilor din judeţul Prahova a început ieri-dimineaţă cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiată la Biserica „Sfânta Vineri“ din Ploieşti de către Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părinţii protoierei din acest judeţ. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a săvârşit şi slujba Te Deum-ului la evenimente festive şi rânduiala Polihroniului în care au fost pomeniţi Patriarhul Bisericii noastre, slujitorii care au participat la slujbă şi binecredincioşii creştini. În continuare, conferinţa pastoral-misionară s-a desfăşurat la Palatul Administrativ al Consiliului Judeţean Prahova, în Sala „Europa“. La întâlnire au participat preoţii din cele patru protopopiate ale judeţului Prahova, preoţii de caritate din acest judeţ, părinţii exarhi din zona Prahovei, stareţi şi stareţe de la mănăstiri. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, care a citit în deschidere cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Lumina iubirii jertfelnice străbate veacurile“.

În continuare au prezentat referate despre Sfinţii Martiri Brâncoveni următorii preoţi: pr. prof. Mihai Săsăujan, pr. prof. Ioan Moldoveanu; pr. asist. Petre Sperlea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti; părintele Silviu State de la Parohia Varesse din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, fost paroh al Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia; pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române. Preoţii au avut ocazia să cunoască mai amănunţit aspecte din viaţa Sfinţilor Martiri Brâncoveni care le-au fost prezentăte şi în format  multimedia.

După referate, participanţii au vizionat filmul realizat de Televiziunea TRINITAS despre stadiul actual al lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Preoţii au primit la final în dar, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, al doilea volum al lucrării „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu: mărturisitor jertfelnic şi ctitor darnic“, apărut la Editura „Cuvântul Vieţii“ a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. „Împreună cu vorbitorii desemnaţi de Arhiepiscopia Bucureştilor care au conferenţiat preoţilor din judeţul Prahova, am vorbit despre lucrarea rar întâlnită a unui domnitor care este un exemplu de iubire a Bisericii, de statornicie în credinţă, dar şi de sprijinire a culturii şi şcolii“, ne-a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Această întâlnire a reprezentat un prilej de a ne completa cunoştinţele despre istoria şi cultura noastră“

Pr. Ştefan Muşat, protoiereul Protopopiatului Ploieşti: „Această conferinţă ne-a adus o mare bucurie şi emoţie, pentru că anul acesta s-au împlinit 300 de ani când unul dintre vrednicii domnitori ai neamului nostru, bun creştin şi bun român, a fost martirizat. Pentru noi, gestul Sfinţilor Brâncoveni a fost unul de mare demnitate şi noi trebuie să le purtăm multă recunoştinţă. În calitate de conducător al acestui popor, dar şi în calitate de creştin, el redă demnitatea neamului, dar arată şi altora cum trebuie să fie un conducător: cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu multă demnitate faţă de poporul său. Trebuie să transmitem fiilor duhovniceşti dorul de a-l pomeni pe acest mare domnitor“.
Pr. Florin Boţârcă, protoiereul Protopopiatului Vălenii de Munte: „Anul comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni a fost marcat în Protoieria Vălenii de Munte prin diverse întâlniri, simpozioane, acţiuni în şcolile publice, la care au participat preoţi, cadre didactice, elevi şi credincioşi. Au fost invitaţi oameni de cultură, istorici şi personalităţi din zona Vălenii de Munte, cunoscută ca locul de suflet al istoricului român Nicolae Iorga. Pentru noi, preoţii, întâlnirea aceasta a reprezentat un foarte frumos prilej de a ne completa cunoştinţele despre istoria şi cultura noastră“.
Pr. Valentin Cazan, protoiereul Protopopiatului Urlaţi: „Sfântul Constantin Brâncoveanu este pentru noi un model desăvârşit de jertfă, demnitate şi dăruire. Trăim vremuri în care aceste virtuţi sunt uitate, iar sfântul domnitor ne învaţă să fim mai generoşi şi cu credinţă până la jertfa supremă. Astăzi am participat la o slujbă arhierească şi la o întâlnire frâţească, un fapt deosebit, care ne rămâne în conştiinţă“.
Pr. Costică Dumitru, protoiereul Protopopiatului Câmpina: „Cu mult interes şi multă bucurie preoţii au participat la această conferinţă dedicată Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Această întâlnire este o încununare a activităţii preoţilor de la parohii care s-au străduit să aducă în conştiinţa credincioşilor dorul de a-i cinsti pe aceşti sfinţi şi de a le cunoaşte viaţa şi activitatea. Pentru noi sfinţii sunt un izvor de lumină şi ne călăuzesc în fiecare zi“.