Conferinţe cu preoţii din Argeş şi Vrancea
În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se desfăşoară, în perioada 11-19 iunie, conferinţele pastoral-misionare semestriale. În Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, seria acestor conferinţe s-a încheiat marţi, 17 iunie, cu întâlnirea preoţilor din Vrancea care a avut loc în municipiul Focşani. Tema conferinţelor a fost dedicată Anului omagial euharistic.
Seria conferinţelor pastoral-misionare din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a debutat în protopopiatele Piteşti şi Mioveni, săptămâna trecută, şi a continuat săptămâna aceasta, luni, 16 iunie, cu întrunirea preoţilor din cuprinsul Protopopiatului Costeşti, marţi, 17 iunie, cu conferinţa preoţilor din cadrul Protopopiatului Topoloveni, respectiv ieri, 18 iunie, cu întrunirea preoţilor din cadrul Protopopiatului Curtea de Argeş. Întrunirile pastoral-misionare sunt prezidate de către IPS Arhiepiscop Calinic.
În cadrul lucrărilor, preoţii au susţinut referate prin care au evocat jertfa Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu şi a celor patru fii ai săi: Sfinţii Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi Ianache sfetnicul. De asemenea, au avut loc dezbateri cu privire la moştenirea cultural-spirituală brâncovenească şi au fost analizate problemele curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile, insistându-se asupra intensificării activităţii social-filantropice şi a dezvoltarii activităţilor tradiţionale şi cultural-educative pentru atragerea şi formarea copiilor şi a tinerilor în spiritul creştin ortodox, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Seria conferinţelor pastoral-misionare semestriale se încheie astăzi, 19 iunie, în Protopopiatul Câmpulung Muscel.
La Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia“ din Focşani a avut loc, marţi, 17 iunie, conferinţa semestrială cu clericii din protopopiatele Focşani I, Focşani II şi Panciu din judeţul Vrancea. Lucrările conferinţei au fost conduse de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În deschidere ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură. „Dumneavoastră ştiţi foarte bine, pentru că sunteţi preoţi - unii mai în vârstă, cu o experienţă mai bogată, ceilalţi mai tineri - ce presupune Taina Spovedaniei şi cât de importantă este ea pentru viaţa duhovnicească. Ce să mai vorbim de Taina Sfintei Împărtăşanii, care este «leacul nemuririi», cum o numeşte Sfântul Ignatie Teoforul. Fără unirea noastră cu Dumnezeu nu avem parte de El, nici aici, nici în viaţa veşnică. Dacă Mântuitorul Hristos Se oferă, în fiecare duminică, şi ne invită să ne împărtăşim cu El, atunci cu toţii trebuie să avem grijă să ne pregătim aşa cum se cuvine - atât preoţii, cât şi credincioşii“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul conferinţei, preotul Iulian Dumitriu de la Parohia Dumbrava din Protopopiatul Panciu a susţinut un referat despre Taina Sfintei Spovedanii, iar preotul Daniel Zaharia de la Parohia Bogza din Protopopiatul Focşani II a prezentat un referat despre Taina Sfintei Împărtăşanii, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Au urmat discuţii libere între participanţi care au vizat diverse teme de ordin administrativ, de practică liturgică şi pastoral-misionară.