Conferinţe preoţeşti de toamnă în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
Conferințele preoțești se desfășoară în perioada 7 octombrie - 11 noiembrie în cele nouă protopopiate, având ca temă „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Preoții din Protopopiatul Turda s-au reunit miercuri, 13 octombrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda. Conferinţa a fost precedată de o slujbă de Te Deum săvârşită în biserica mănăstirii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Preotul Ioan Sorin Dindelegan, dirijorul Coralei preoților din Protopopiatul Turda, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Lucrările conferinței s-au desfășurat în sala de ședințe a mănăstirii, fiind deschise și prezidate de ierarh, care a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a prezentat tema omagială a anului 2021, „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.
Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, a susţinut prelegerea: „Cu gândul la cei plecați, ne rugăm pentru ei Celui ce este învierea și viața și le îngrijim mormintele”. Arhim. Simeon Pintea a vorbit despre „celebrările liturgice pentru cei adormiți - expresii ale caracterului pascal al morții creștine” și despre „cimitire - locuri ale memoriei, culturii și speranței eshatologice”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a făcut câteva îndemnuri pastorale, iar protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral și a mulțumit stareței Mănăstirii Mihai Vodă, stavrofora Andreea Zdrobău, pentru ospitalitate.
Clericii din Protopopiatul Bistrița s-au reunit marți, 12 octombrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, la Mănăstirea Piatra Fântânele. Slujba de Te Deum a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a preoților bistrițeni. Lucrările conferinţei au avut loc în sala de ședințe a mănăstirii. La final, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit stareței Mănăstirii Piatra Fântânele, stavrofora Pamfilia Solcan, pentru ospitalitate.
Preoţii din Protopopiatul Cluj II s-au reunit în 7 octombrie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, conferinţa fiind precedată de o slujbă de Te Deum săvârşită de Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul în biserica așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a preoților din municipiul Cluj-Napoca. Conferinţa s-a desfăşurat în sala de ședințe a mănăstirii, prilej cu care Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a argumentat tema omagială a anului 2021.
„Noi, fiind părinții spirituali ai localităților noastre, trebuie să le punem la suflet credincioșilor să acorde atenția cuvenită cimitirelor, să aibă grijă de ele și să cinstim cum se cuvine monumentele ridicate de-a lungul timpului întru cinstea eroilor neamului nostru”, a subliniat ierarhul. La final, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, a mulțumit stareței Mănăstirii Florești, stavrofora Teodora Câmpan, pentru ospitalitate.
Următoarea conferință din cadrul eparhiei va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, în Protopopiatul Gherla.