Conferinţe preoţeşti de toamnă în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

Un articol de: Darius Echim - 14 Octombrie 2021

Conferințele preoțești se desfășoară în perioada 7 octombrie - 11 noiembrie în cele nouă protopopiate, având ca temă „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Preoții din Protopopiatul Turda s-au reunit miercuri, 13 octombrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda. Conferinţa a fost precedată de o slujbă de Te Deum săvârşită în biserica mănăstirii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului. Preotul Ioan Sorin Dindelegan, dirijorul Coralei preoților din Protopopiatul Turda, a fost hirotesit iconom stavrofor.

Lucrările conferinței s-au desfă­șurat în sala de ședințe a mănăstirii, fiind deschise și prezidate de ierarh, care a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc și a prezentat tema omagială a anului 2021, „Anul comemorativ al celor ador­miți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor”.

Invitatul permanent al conferin­țelor de toamnă din anul acesta, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facul­tății de Teologie Ortodoxă din municipiu, a susţinut prelegerea: „Cu gândul la cei plec­ați, ne rugăm pentru ei Celui ce este învierea și viața și le îngrijim mormintele”. Arhim. Simeon Pintea a vorbit despre „celebrările liturgice pentru cei adormiți - expre­sii ale caracterului pascal al morții creștine” și despre „cimitire - locuri ale memoriei, culturii și speranței eshatologice”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a făcut câteva îndemnuri pastorale, iar protopopul de Turda, preotul Alexandru Rus, a făcut câteva anunțuri de ordin administrativ și pastoral și a mulțumit stareței Mănăstirii Mihai Vodă, stavrofora Andreea Zdrobău, pentru ospitalitate.

Clericii din Protopopiatul Bistri­ța s-au reunit marți, 12 octombrie, în cadrul conferinței preoțești de toamnă, la Mănăstirea Piatra Fântânele. Slujba de Te Deum a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica așe­zământului monahal, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a preoților bistrițeni. Lucrările conferinţei au avut loc în sala de ședințe a mănăstirii. La final, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, a mulțumit stareței Mănăstirii Piatra Fântânele, stavrofora Pamfilia Solcan, pentru ospitalitate.

Preoţii din Protopopiatul Cluj II s-au reunit în 7 octombrie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, conferinţa fiind precedată de o slujbă de Te Deum săvârşită de Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițea­nul în biserica așezământului monahal, în prezența Înaltpreasfin­țitului Părinte Mitropolit Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a preoților din municipiul Cluj-Napoca. Conferinţa s-a desfăşurat în sala de ședințe a mănăstirii, prilej cu care Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a argumentat tema omagială a anului 2021.

„Noi, fiind părinții spirituali ai localităților noastre, trebuie să le punem la suflet credin­cioșilor să acorde atenția cuvenită cimitirelor, să aibă grijă de ele și să cinstim cum se cuvine monumentele ridicate de-a lungul timpului întru cinstea eroilor neamului nostru”, a subliniat ierarhul. La final, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, a mulțumit stareței Mănăstirii Florești, stavrofora Teodora Câmpan, pentru ospitalitate.

Următoarea conferință din cadrul eparhiei va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, în Protopopiatul Gherla.