Consfătuirile profesorilor de religie din Buzău și Vrancea

Data: 10 Octombrie 2023

Consfătuirile profesorilor de religie din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au avut loc în zilele de 4 și 6 octombrie. La reuniunea cadrelor didactice buzoiene au luat parte și dascălii disciplinelor teologice de specialitate de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”.

Gazda primei întâlniri, de la Buzău, a fost Muzeul Bisericesc eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Moderator a fost prof. Robert-Mugurel Roșioru, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Ju­dețean Buzău. Printre colegii de la catedră s-a numărat și prof. Nelu­ța-Mirela Furtună, preșe­din­tele SNFOR - ABV, care a prezentat un eveniment cultural-comemorativ în pregătire, dedicat marelui cărturar Dimitrie Cantemir.

În continuare, pr. prof. Cris­­ti­an-Ma­rius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Buzău, a conturat direcțiile prin care educația religioasă și învăță­mântul teologic pot avea noi expresii în contextul actual.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a îndemnat pe dascăli să reflecteze la provocările so­ci­etății contemporane, care îi obligă să își îndeplinească misiunea cu mai multă responsabilitate.

Consfătuirea profesorilor de religie din Vrancea a avut loc la Școa­la Gimnazială „Ștefan cel Mare” din municipiul Focșani, sub președinția pr. Dan Necula, consilier eparhial, delegatul Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general în cadrul Ministerului Educației, a participat prin conferință video, fiind prezent și Valentin Iancu, referent la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al eparhiei. Evenimentul metodic a fost moderat de către prof. Melania Pătrășcanu, inspectorul pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Jude­țean Vrancea, care, pe lângă diagnoza predării orei de religie, a analizat numeroasele activități educa­țio­nale desfășurate în anul școlar 2022-2023, ne-a transmis pr. Dan Necula, consilier eparhial.