Consumul de alimente sărate favorizează rigidizarea vaselor sanguine

Data: 05 Martie 2011

Cercetătorii australieni au demonstrat, în urma unui experiment, că în numai 30 de minute un fel de mâncare sărat poate afecta în mod dezastruos vasele sangvine, reducând semnificativ capacitatea arterelor de a transporta sângele în organism. Astfel, ei au adunat un grup de 16 voluntari absolut sănătoşi, cărora li s-a oferit mai întâi un preparat conţinând 4 grame de sare, iar mai târziu un fel de mâncare cu un conţinut de numai 0,3 grame de sare. Înainte şi după mese, oamenii de ştiinţă au testat cât de uşor curge sângele în artera brahială (humerală), vasul de sânge principal, în care de obicei se măsoară tensiunea arterială. În cele din urmă s-a dovedit că alimentele sărate restricţionează semnificativ fluxul sanguin. Acest proces atinge apogeul după o oră de la consum. Cele mai sărate din felurile de mâncare servite voluntarilor nu aveau un conţinut mai mare de sare decât nivelul mediu din alimentaţia unui om obişnuit. Potrivit cercetătorilor, studiul pune în lumină raportul dintre nutriţie şi sănătatea omului, sarea putând provoca rigidizarea vaselor sanguine în câteva minute.