Coruri din România şi Elveţia, într-un proiect cultural-educaţional
Corul „Codex Apulum“ din Alba Iulia şi Orchestra Simfonică „il mosaico“, din Wattwil au prezentat proiectul cultural-educaţional „Oratoriul bizantin de Paşti“, de Paul Constantinescu, în cadrul a două concerte în Elveţia. Aceeaşi compoziţie va fi interpretată într-o serie de trei concerte în oraşe transilvane, în perioada 9-16 mai 2015.
Proiectul cultural-educaţional „Oratoriul bizantin de Paşti“, de Paul Constantinescu este o etapă a parteneriatului educaţional şi muzical stabilit între Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan“ din Alba Iulia, Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia şi Kantonsschule din Wattwil, Elveţia. Parteneriatul care a debutat în anul 2006 a urmărit valorificarea unor lucrări corale şi simfonice de valoare clasică şi s-a deschis publicului meloman printr-o serie de concerte susţinute de Orchestra Simfonică „il mosaico“, dirijată de prof. Herman Ostendarp şi Corul „Apulum“, dirijat de pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean. Concertele au fost susţinute atât în România, cât şi în Elveţia, între anii 2006-2008.
Colaborarea s-a dezvoltat într-un nou proiect, cel al interpretării unei lucrări importante din istoria muzicii româneşti, „Oratoriul bizantin de Paşti“ - „Patimile şi Învierea Domnului“, de Paul Constantinescu.
Proiectul educaţional are ca scop promovarea unei opere reprezentative pentru spaţiul cultural românesc şi să orienteze atenţia tinerilor spre un gen muzical deosebit. În proiect au fost implicaţi 55 de tineri din judeţele Alba, Mureş, Sibiu şi Hunedoara, membri ai corului Codex „Apulum“, dirijat de prof. Iosif Fiţ şi pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean. Astfel, „Oratoriul bizantin de Paşti“ - „Patimile şi Învierea Domnului“ a fost supus descifrării şi interpretării pe parcursul mai multor luni de repetiţii.
Concerte în Elveţia
Apoi, membrii Corului „Apulum“ al Seminarului Teologic Ortodox, din Alba Iulia, alături de membrii Corului „Codex Apulum“ şi membrii Corului Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de arhid. Dan Streza, au desfăşurat în luna septembrie din acest an un parcurs muzical în Elveţia, cu un program intens de repetiţii, împreună cu Orchestra simfonică „il mosaico“, din Wattwil. Astfel, muzicienii elveţieni s-au declarat recunoscători în faţa „marii provocări de a cunoaşte tezaurul cultural ortodox“. Repetiţiile au alternat cu vizitarea unor obiective din Elveţia.
Primul concert a avut loc în biserica evanghelică din Wattwil. Glasurile tinerilor au fost însoţite de proiecţii cu textul tradus în limba germană, alături de imagini cu icoane sau fresce de secol XIV-XV din bisericile româneşti.
Al doilea concert a avut loc la Catedrala Romano-Catolică, edificiul central al localităţii St. Gallen, capitala cantonului cu acelaşi nume. Alături de performanţa de excepţie a corului „Codex Apulum“, a fost remarcat şi nivelul artistic-interpretativ al soliştilor: pr. Nicolae Topîrcean, arhid. Emanuel Benchea, arhid. Dan Streza, Lorena Puican, Teodora Oprişor, Iulia Grigoriţă.
A doua parte a proiectului constă în interpretarea „Oratoriului bizantin de Paşti“ într-o serie de trei concerte susţinute în oraşe transilvănene de membrii corurilor amintite, în perioada 9-16 mai 2015. (prof. Cezara Fiţ, prof. Natalia-Asinefta Topîrcean)