Credinţa transmisă copiilor în culori şi cuvinte

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 12 August 2013
Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti a găzduit duminică, 11 august, Tabăra de pictură pe sticlă „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“. Cursurile de pictură au avut ca obiectiv realizarea de către tinerii din parohie a unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin şi au fost susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York.
 
Al nouălea cerc de pictură şi desen organizat de parohia bucureşteană şi-a propus să exploreze simbolul Sfintei Treimi în iconografia creştină ortodoxă, motiv pentru care tema aleasă s-a intitulat „Triunghiul echilateral - reprezentare a Sfintei Treimi în pictura bisericească“. „Acest simbol apare chiar şi în catacombe, având monogramul lui Iisus Hristos, flancat de literele greceşti «alfa» şi «omega». Asemenea scene triunghiulare se întâlneau în Biserica Răsăriteană pe epitafe, considerate ca semne ale credinţei în Sfânta Treime. Mai târziu, acest triunghi a fost aşezat pe capetele persoanelor zugrăvite în icoane. Prin secolul al XV-lea apar pentru reprezentarea Treimii nişte cercuri împletite“, a explicat părintele Bogdan Teleanu, slujitor al Parohiei „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc şi organizatorul taberei.
 
În mijlocul copiilor şi tinerilor participanţi la tabăra de pictură s-a mai aflat Daniela Şontică, redactorul-şef al cotidianului „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române, care le-a citit fragmente din cartea „Însemnări din pridvor. Lumini din Ziarul Lumina“, publicată recent la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, în colecţia „MEDIA CHRISTIANA“ - Seria Lumina. „Prin lecturile din cartea doamnei Daniela Şontică, copiii din parohia noastră s-au întâlnit cu propria lor copilărie, conştientizând importanţa seminţelor de credinţă pe care Biserica le sădeşte în sufletul lor. Astfel, trecutul copilăriei doamnei Daniela Şontică s-a putut contopi cu prezentul membrilor Cercului de pictură şi desen «Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva», sub arşiţa creatoare a Duhului Sfânt. Rezultatul? Încă o zi deosebită în cadrul cercului de pictură, în care Daniela Şontică a pictat în sufletul copiilor amintirea nostalgică a începuturilor propriilor ei trăiri religioase, în timp ce copiii au desenat pe sticlă viitorul credinţei altor tinere noi generaţii de credincioşi“, ne-a declarat părintele Bogdan Teleanu.