În Duminica Tuturor Sfinților, 15 iunie, Biserica „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din incinta Institutului Clinic Fundeni din Capitală a îmbrăcat haine de sărbătoare la împlinirea a 20
Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
În Duminica Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit slujba din noaptea de Înviere, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Mii de credincioși clujeni au participat la slujbă, Părintele Mitropolit Andrei oferindu-le Lumina Sfântă de la Ierusalim, cu binecunoscutele cuvinte‑îndemn: „Veniţi de luaţi lumină!”
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Ierarhul a vorbit despre tema scrisorii pastorale din acest an, intitulată „Să ne curățim simțirile”, care pornește de la versetul scripturistic: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8). Curățirea simțirilor, spune ierarhul, este posibilă prin pocăință, spovedanie și o viață duhovnicească sinceră.
La finalul slujbei, ierarhul, soborul slujitor și miile de credincioși, cu lumânări în mâini, au efectuat procesiunea de înconjurare a catedralei, în sunete de clopote şi toacă, cântând troparul pascal „Hristos a înviat!”
Sfânta Liturghie pascală
Duminică dimineața, de la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie pascală și a citit Pastorala la praznicul Învierii Domnului. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că dorința fundamentală a creștinului este vederea lui Hristos Cel înviat, iar împlinirea acestei dorințe depinde de curățirea inimii și a sufletului.
„Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos Cel înviat din morți. Condiția pe care trebuie să o îndeplinim ne-o spune chiar El: «Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5, 8). În slujba Învierii cântăm: «Să ne curățim simțirile și să vedem pe Hristos strălucind cu neapropiată lumină a Învierii și, cântându-I cântare de biruință, luminat să-L auzim zicând: Bucurați-vă!»”, a spus ierarhul.
Mitropolitul Andrei a oferit exemple ale unor sfinți care și-au curățit simțirile și s-au învrednicit de vederea lui Dumnezeu. Astfel, l-a pomenit pe Sfântul Preot Mucenic Liviu‑Galaction de la Cluj, model de curăție sufletească și mărturisire creștină în vremuri de prigoană.
În finalul scrisorii pastorale, ierarhul a spus că trebuie să vedem prezența Mântuitorului Iisus Hristos în fiecare semen, în aproapele nostru.
Înaltpreasfinția Sa a încheiat Pastorala de anul acesta cu un îndemn inspirat din Cântările Învierii: „Ziua Învierii! Și să ne luminăm cu prăznuirea și unul pe altul să ne îmbrățișăm. Să zicem fraților și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.