Cum eliminăm pericolul pesticidelor pentru sănătate

Data: 07 August 2025

Fructele și legumele pe care le consumăm sunt în cele mai multe cazuri cultivate folosind pesticide sau alte substanțe chimice potențial toxice care pot provoca probleme de sănătate dacă se depășesc anumite doze. Ce putem face pentru a reduce acest risc fără a renunța la fructe și legume? Procesul de spălare și dezinfectare a fructelor și legumelor înainte de consum este foarte important.

Un expert în gastronomie citat de cotidianul spaniol La Vanguardia, Heinz Wuth, susține că pentru o curățare eficientă a acestor pesticide este suficient să le spălăm cu apă, fără a fi nevoie de alte produse suplimentare cum sunt oțetul sau bicarbonatul de sodiu, frecvent folosite de multe persoane.

Dacă spălăm foarte bine fructele și legumele, frecându-le foarte bine și clătindu-le de mai multe ori, putem elimina mai mult de 90% din pesticidele prezente pe suprafața lor. În al doilea rând, este important de știut că îngrășămintele folosite în agricultură sunt de două feluri: organice, utilizate la culturile bio, și chimice, care ar trebui să ne îngrijoreze. De menționat însă că pesticidele ne pot afecta sănătatea doar dacă vom consuma cantități mari de alimente contaminate.

Așadar, care este cea mai eficientă metodă de a elimina pesticidele? Heinz Wuth a explicat că este suficient să spălăm fructele și legumele doar cu apă, deoarece pesticidele folosite în agricultură sunt în general hidrosolubile, adică se dizolvă în contact cu apa.

Cât despre miturile atât de răspândite privind utilizarea bicarbonatului de sodiu și a oțetului, Heinz Wuth susține că aceste produse pe care mulți dintre noi le adaugă în apa cu care spălăm fructele și legumele nu aduc nici un beneficiu în plus, chiar dacă efervescența pe care o provoacă în contact cu apa ne dă impresia că ar fi mai eficiente. De fapt, aceste două substanțe se neutralizează reciproc, așa încât doar dau impresia că ar fi mai eficiente decât apa simplă.

Pentru a curăța eficient pesticidele, fructele și legumele trebuie ținute un timp într-un vas cu apă, apoi se spală agitându-le în apă, după care se clătesc și se lasă să se scurgă foarte bine de apă. (I.N.)