Cura de grâu încolţit, esenţială în tratarea anemiilor la copii
Cornelia D., Bucureşti: "Ce regim alimentar trebuie să urmeze copiii care suferă de anemie?"
Prof. univ. dr. Constantin Milică: Regimul alimentar va fi strict controlat prin echilibrarea principiilor nutritive uşor digerabile, necesare unei creşteri şi dezvoltări normale (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine). În primul rând sunt indicate cure de 3 zile cu legume proaspete, consumate ca salate, bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni - verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, curmale, banane, smochine). Sunt utile şi fructele uscate (caise, prune, măceşe, curmale, stafide, alune, nuci), bogate în aminoacizi, glucide, vitamine şi mineralele necesare. Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale (fier, fosfor) şi în vitamine (B1, B2, C), se bea timp de 3 zile consecutiv, câte jumătate de pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară. Pentru copiii în creştere se mai recomandă supe de oase, ficat de viţel sau pasăre, şniţel sau grătar din carne macră (bogate în fier), însoţite de salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazăre şi linte, peşte fiert cu suc de lămâie, icre cu conţinut ridicat în fosfor, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală (Graham) bine coaptă. O mare atenţie se acordă curei cu grâu încolţit (2-3 linguriţe într-un păhărel cu lapte, de 3 ori pe zi, timp de 15-20 zile în fiecare trimestru), având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate. Pentru remineralizarea organismului anemiat sunt recomandate anumite produse cu conţinut ridicat în săruri nutritive, uşor asimilabile. Elementul mineral absolut indispensabil în formarea globulelor roşii este fierul, prezent în cantităţi mai mari în unele legume (spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz), în fructe (caise, piersici, prune, nuci, smochine uscate, curmale, ananas) şi în alte produse (germeni de grâu, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită).