Curcuma, un condiment care ar putea ajuta în cazul accidentelor vasculare
O nouă substanţă derivată din curcuma, un condiment renumit pentru efectele sale antioxidante, protejează celulele cerebrale şi stimulează regenerarea acestora după producerea unui accident vascular. Noua moleculă, denumită CNB-001, acţionează asupra mecanismelor care protejează ţesuturile cerebrale şi contribuie la regenerarea lor după un atac cerebral. Studiul a fost coordonat de medicul Paul Lapchak, directorul departamentului de cercetare din cadrul secţiei de neurologie de la Centrul medical Cedars-Sinai, din Los Angeles. Molecula CNB-001 nu dizolvă cheagurile care au obstrucţionat un vas sangvin din creier şi care au provocat astfel un atac cerebral, ci contribuie la repararea distrugerilor provocate în ţesuturi la nivel molecular din cauza privării de oxigen şi nutrimente din sânge. Curcuma, denumită şi "şofran indian", este studiată de mulţi ani de cercetătorii care încearcă să o folosească pentru a trata maladiile şi accidentele cerebrale.