Curs de iniţiere în arta culinară pentru monahi
19 monahi şi monahii de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor au urmat, timp de şase săptămâni, un curs de iniţiere în arta culinară. Ieri, 22 februarie, cursanţii şi reprezentanţii instituţiilor implicate în acest proiect au fost primiţi şi felicitaţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cursul de iniţiere în arta culinară s-a desfăşurat în perioada 14 ianuarie - 21 februarie şi a fost organizat în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Bucureştilor, SC Bilancia Exim SRL, Centrul de excelenţă în gastronomie şi tehnologie alimentară Aroma şi Federaţia Bucătarilor din România. „Acest proiect a avut o tematică de punere în practică a noilor tehnologii şi de prezentare în stil modern a preparatelor tradiţionale. Pe parcursul celor şase săptămâni am lucrat semipreparate culinare, preparate de bază, preparate lichide, preparate de post, salate, antreuri, garnituri, deserturi ş.a. Am pus în valoare ingredientele româneşti într-o prezentare modernă, dar au fost şi unele ingrediente noi pe care, până la momentul acesta, călugării şi călugăriţele nu le cunoşteau şi au fost foarte bucuroşi să lucreze cu ele“, ne-a declarat prof. Maria Popa, formator în cadrul proiectului şi maestru în artă culinară. Cursul s-a încheiat joi, 21 februarie, printr-o testare scrisă şi o probă practică. Diplomele de absolvire a cursului le-au fost înmânate ieri, 22 februarie, de către reprezentanţii instituţiilor partenere, la Reşedinţa patriarhală, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a părintelui consilier patriarhal arhim. Paisie Teodorescu şi a exarhilor mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, arhim. Timotei Aioanei şi arhim. Teofil Anăstăsoaie.
Preafericirea Sa i-a felicitat pe absolvenţii cursului şi a acordat Diploma de onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ reprezentanţilor instituţiilor partenere: Valentin Neagu, administratorul general al SC Bilancia Exim SRL; Cosmin Bartoiu, secretarul general al Federaţiei Bucătarilor din România; Nicolae Aldea, director vânzări la SC Bilancia Exim SRL; şi prof. Maria Popa, formator şi evaluator de competenţe în gastronomie. Patriarhul României a subliniat că este necesar ca mâncarea din mănăstiri, mai ales cea destinată pelerinilor, să fie pregătită cu multă pricepere şi oferită cu dărnicie şi ospitalitate. „Considerăm că ospitalitatea, fiind parte din misiunea Bisericii, ea trebuie cultivată. Sfântul Apostol Pavel spune că un slujitor al Domnului trebuie să fie capabil a învăţa pe alţii, să fie un bun chivernisitor sau gospodar, dar şi ospitalier. Primirea de oaspeţi presupune şi o atenţie deosebită. Modul în care primim pe cineva poate constitui o misiune; modul în care tratăm pe cineva poate constitui un act de nobleţe sau de indiferenţă. În general, marile hotărâri s-au luat după dineuri, prânzuri sau cine, oferite cu multă dărnicie, dar şi cu multă măiestrie. Această măiestrie de a găti hrana - desigur, fără a cădea într-o atitudine pătimaşă faţă de alimente - constituie o artă a comuniunii şi a comunicării între oameni. Mesele din sărbători în toate domeniile, dar mai ales în Biserică sunt forme de cultivare a relaţiilor între oameni. Sărbătoare nu este timp pierdut, ci este un timp sfinţit prin rugăciune la biserică şi prin ospitalitate. Agapele au fost, de la început, forma de consolidare a comuniunii spirituale realizate în Biserică şi, de asemenea, un act de demnitate“, a spus Preafericirea Sa.
Tot în cadrul întâlnirii de ieri a fost semnat un nou acord de parteneriat între Arhiepiscopia Bucureştilor şi SC Bilancia Exim SRL, pentru organizarea cursurilor de iniţiere în arta culinară pe toată durata anului 2013.