„Darurile care întreţin viaţa provin de la Dumnezeu“
„În fiecare zi trebuie să ne hrănim sufletul cu seminţele înţelesurilor duhovniceşti ale Sfintelor Scripturi, ale Sfintelor Taine şi ale sfintelor slujbe din Biserică“, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învăţătură rostit ieri la Paraclisul „Sfântul Gheorghe“ din Reşedinţa Patriarhală. În Duminica a 8-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă a pomenit minunea înmulţirii pâinilor, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos.
Această minune s-a petrecut în contextul predicii Mântuitorului Iisus Hristos despre tainele Împărăţiei cerurilor. „Evanghelia ne învaţă să ne hrănim mai întâi cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Primul îndemn al Evangheliei citite astăzi este acesta: să hrănim sufletul nostru cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi să cerem de la Hristos vindecare sufletească şi trupească. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă a rânduit să postim înainte de a participa la Sfânta Liturghie, pentru ca mai întâi să ne hrănim sufletul prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu din Sfânta Evanghelie şi apoi să ne împărtăşim cu Hristos Domnul prin Sfânta Euharistie, spre vindecarea sufletului şi a trupului“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Întâietatea hranei spirituale faţă de cea materială
Această dublă hrană, duhovnicească şi trupească, corespunde naturii duble a omului format din trup şi suflet. „Vedem că omul este în primul rând fiinţă spirituală, având suflet nemuritor chemat la viaţă cerească veşnică, deşi este purtător de trup material vieţuitor pe pământ, şi trecător. Omul este o fiinţă spirituală vizibilă, întrupată, o fiinţă raţională, liberă şi iubitoare, care trăieşte pe pământ. Ca atare, trupul omului se hrăneşte cu cele materiale după ce sufletul omului se hrăneşte cu cele spirituale, cu sensurile sau înţelesurile duhovniceşti descoperite lui de Cuvântul lui Dumnezeu. Când Hristos predică taina Evangheliei, El descoperă taina vieţii veşnice la care este chemat omul creat după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu. Prin urmare, în fiecare zi, dar mai cu seamă în duminici şi sărbători, trebuie să ne hrănim sufletul cu seminţele înţelesurilor duhovniceşti ale Sfintelor Scripturi, ale Sfintelor Taine şi ale sfintelor slujbe din Biserică“, a arătat Patriarhul României. Darurile materiale de care omul se bucură nu sunt realităţi închise în sine, ci ele trebuie întoarse spre Dumnezeu, Dăruitorul lor, spre a ne exprima recunoştinţa şi a le dobândi binecuvântate şi înmulţite. „Trebuie să Îi aducem lui Dumnezeu daruri din darurile Sale cultivate de noi. Să Îi mulţumim pentru ele şi să cerem să le înmulţească. Uneori când nu mai mulţumim lui Dumnezeu, când nu mai suntem recunoscători, Dumnezeu îngăduie secetă sau inundaţii, oprind rodirea pământului pentru o vreme. Astfel noi înţelegem mai bine că darurile prin care se întreţine viaţa noastră pe pământ provin de la Dumnezeu, Făcătorul cerului şi al pământului. Când nu mai avem sănătate deplină ne dăm seama ce mare dar este sănătatea. Numai când nu plouă la vreme potrivită ne dăm seama cât de preţios este darul apei sau al ploii. Numai când nu trăim vremuri paşnice, ci tulburi ne dăm seama cât de necesară este binecuvântarea păcii, a armoniei în familie, în societate şi în lume“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Atitudine spirituală faţă de materie
În acelaşi timp suntem îndemnaţi şi la o atitudine spirituală faţă de materie, care devine o cale prin care omul se arată deasupra nevoilor imediate şi a necesităţii de a se hrăni. „Pe lângă semnificaţia spirituală, Evanghelia ne arată şi una economică, în sensul că pâinea care prisoseşte nu trebuie aruncată şi neglijată, ci trebuie strânsă, păstrată şi folosită în mod deplin şi chibzuit şi fără risipă. Evanghelia ne îndeamnă să fim economi şi cuviincioşi, să preţuim darurile lui Dumnezeu, chiar şi atunci când avem belşug de lucruri materiale. De asemenea, locul din natură sau spaţiul unde ne-am hrănit trebuie lăsat curat şi frumos, nu murdar şi urâţit cu resturi de alimente aruncate pe jos şi părăsite. Chiar şi în relaţie cu materia omul trebuie să aibă o atitudine spirituală, raţională şi responsabilă, pentru că darurile materiale au ca scop cultivarea comuniunii de iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni“, ne îndeamnă Patriarhul nostru.
Perioada Postului Adormirii Maicii Domnului ne cheamă la o atitudine responsabilă, moderată şi ascetică faţă de materie, şi în special faţă de hrană. În acest sens, hrana sufletească - rugăciunea şi postul - este cea care mângâie sufletul omului şi îl consolează. „Paraclisul Macii Domnului pe care îl citim sau cântăm în această perioadă în fiecare seară este o rugăciune în care Fecioara Maria este înfăţişată ca milostivă, ajutătoare, vindecătoare de boli, izbăvitoare din necazuri, din ispite, din încercări, din greutăţi şi ca o îndreptătoare a căilor noastre către Hristos Domnul, Fiul ei“, a explicat Preafericirea Sa.