Darurile credinței în misiunea unui preot de caritate

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 August 2024

Capela „Sfântul Nicolae” din cadrul Spitalului Municipal Mediaș primește zilnic la rugăciune credincioși aflați în suferințe trupești, medici și cadre medicale, familiile pacienților îngrijiți în secțiile instituției. Prin puterea credinței, mulți dintre pacienții spitalului își află tămăduirea sufletească și trupească, iar cei care ostenesc în spital primesc putere și nădejde.

Rugăciunile și slujbele săvârșite în lăcașul de cult din cadrul spitalului medieșean sunt de mare folos pentru cei atinși de boli, sunt sprijinul duhovnicesc de care au nevoie toți cei care suferă, bolnavi sau aparținători. Toți găsesc în capelă un loc de întâlnire cu Dumnezeu, un preot care să le vorbească, să se roage pentru ei și să le ofere Sfintele Taine. Preotul capelei, părintele Radu Virca, este zi de zi alături de cei care au nevoie de asistență religioasă.

„Răspund afirmativ tuturor chemărilor, 24 de ore din 24, ori de câte ori este nevoie. Când omul este în necaz, atunci are nevoie de preot și mă cheamă. Atunci trebuie ajutat. Nu poți să-l lași pe om atunci când are nevoie de mângâierea lui Dumnezeu prin preot știind că acolo este o fărâmă de alinare”, ne spune părintele Radu Virca. Fie că este chemat de apar­ținători, fie chiar de bolnavi sau de personalul medical, preotul Radu Virca este prezent la căpătâiul pacien­ților pentru rugăciune, pentru alinare sufletească și pentru a le oferi Sfintele Taine.

„Sunt cazuri în care reușești să-i spovedești și să-i împărtășești pe bolnavi, sunt cazuri în care deja este prea târziu pentru spovedanie și împărtășanie, când omul nu mai este conștient și nu poți decât să-i citești rugăciuni de alinare a durerii, să-I ceri lui Dumnezeu a Se îndura către sufletul persoanei în cauză. Cei care doresc și pot să se spovedească și să se împărtă­șească îmi aduc o mare bucurie, pentru că este cea mai mare împlinire a omului de a fi în comuniune cu Dumnezeu. Dar numai pentru cei care doresc, căci nu putem obliga pe nimeni. Dumnezeu este foarte delicat și la El nu merge cu obligativitate”, ne mai spune preotul de caritate.

Minunile credinței

Pentru mulți dintre pacienți, împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos aduce nu doar o împlinire sufletească, ci și o stare fizică mult mai bună, după cum ne spune preotul Radu Virca.

„Am văzut vindecări sau reveniri spectaculoase la pacienți care erau într-o stare de semiconștiență, nu reușeau să comunice și care, după Sfânta Împărtășanie, au început să vorbească și doreau să se ridice din pat. A fost o minune pentru mine, dar și pentru cei din salon și pentru personalul medical. Dacă ai credință, vezi aceste minuni. Dacă pacienții noștri aflați în suferință au credință multă, chiar se tămăduiesc, așa cum se arată în minunea vindecării paraliticului din Capernaum: prima dată sufletul și apoi trupul”, spune părintele Radu Virca.

Loc de rugăciune și de liniște sufletească

Pacienții care sunt într-o stare mai bună și reușesc să ajungă la capela spitalului au posibilitatea să participe la sfintele slujbe, să se roage și să discute cu preotul capelei. Găsesc aici un loc prielnic pentru cele duhovnicești și își deschid sufletul către preot.

„În salon, oamenii nu se deschid atât de mult, fiindcă sunt mai multe persoane acolo și de multe ori se sfiesc să vorbească prea mult cu mine. Biserica este deschisă zilnic, iar programul liturgic cuprinde în această perioadă slujba Paraclisului Maicii Domnului lunea, iar miercurea facem Paraclisul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie, după care de la ora 11:00 facem Sfântul Maslu. Vinerea dimi­neața facem Paraclisul Maicii Domnului, iar duminica și la sărbători facem Sfânta Liturghie”, continuă părintele Radu Virca.

Provocări și bucurii

În misiunea sa în rândul bolnavilor, pe preotul Radu Virca îl ajută foarte mult experiența pastorală căpătată în cei cinci ani și jumătate din parohie. În activitatea sa actuală întâmpină mult mai multe provocări decât misiunea sa din parohie, după cum ne-a spus.

„Aici sunt mult mai multe provocări pastorale. Am slujit în Parohia Romanești, o comunitate cu doar 27 de familii, o parohie micuță, dar cu drag de cele sfinte și am reușit să facem lucruri bune acolo. Am venit impulsionat aici să fac lucruri bune înaintea lui Dumnezeu. Aici e mai solicitant, primesc des telefoane să vin la bolnavi care au nevoie tot timpul de mine. În spital, pastorația este mult mai intensă decât în parohie. Apoi, chiar dacă nu săvârșesc înmormântări, pentru că preoții parohi din oraș le săvârșesc, te doare sufletul atunci când îi vezi pe oameni chiar înainte să plece la Domnul. Citeam în articole scrise de colegi preoți de caritate că există posibilitatea la un moment dat să te rutinezi și să te împietrești în suflet, să nu mai fii sensibil la necazul altuia. Dar eu cred că aceasta se poate evita doar cu multă rugăciune și cu Sfintele Taine. Sfânta Împărtășanie este cea care ne ține. Am simțit-o pe propria mea piele când, la un moment dat, am ajuns pe patul spitalului și am văzut ce înseamnă să stai fără Sfânta Împărtășanie timp de patru săptămâni, și nu mi-a plăcut. Acesta a fost motivul pentru care am ajuns preot de spital, deși nu mi-am dorit, dar am venit unde mi-e locul, am venit să mângâi sufletele care trec prin durere, să fiu mai aproape de oamenii în suferință. Greutățile vin la pachet cu bucuriile, căci în spital, chiar dacă ți-e greu, ai și bucurii când vezi oamenii care te caută după ce se fac bine, care vin și Îi mulțumesc lui Dumnezeu prin tine, îi vezi că se apropie mai mult de Dumnezeu. Aceasta este cea mai mare bucurie, să vezi că omul se întoarce către Dumnezeu și Îi dă slavă pentru marea putere dată oamenilor”, mai spune preotul Radu Virca.

„Instrumente ale lui Dumnezeu pe pământ”

Colaborarea cu medicii și cu personalul medical este esențială în misiunea preotului de caritate. După cum ne-a spus părintele Radu Virca, cei mai mulți dintre medici și dintre cadrele medicale sunt deschiși în a-i cere ajutorul, iar mulți dintre ei participă la sfintele slujbe.

„Citesc mereu rugăciunea pentru medici, pentru personalul medical care ajută să vindece bolile și să aline suferințele oamenilor. Ei sunt învestiți prin puterea lui Dumnezeu să-i facă bine pe oameni. Mă bucur că putem să lucrăm împreună. Sunt medici care mă sună și solicită prezența mea. A fost un medic pediatru care a dorit să boteze un copil, o fetiță, pentru că nu voia să rămână copilul nebotezat. Toate le facem în bună conviețuire. Facem și sfeștanii pe secții, rugăciuni de liniștire. Toate se fac cu acordul medicilor, iar dacă un medic ne spune că nu este nevoie, atunci nu insistăm. Este un respect reciproc. Cei mai mulți dintre ei au frică și credință în Dumnezeu, con­știen­tizează că sunt instrumente ale lui Dumnezeu pe pământ”, spune preotul capelei.

Renovare și înfrumusețare

Capela „Sfântul Nicolae” a fost deschisă în 1995 și sfințită la 31 octombrie 1995 de vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală. Preotul numit la acea vreme a fost părintele Romeo Guliman, care și-a îndeplinit misiunea până în 15 iunie 2023, când a fost numit aici actualul preot. În ultima perioadă, capela a fost renovată și înfrumusețată.

„Venind din parohie, unde inițiasem lucrări de renovare și de înfrumusețare a lăcașului de cult, am simțit că este necesar să facem și aici renovări. Era igrasie în partea de jos a pereților, am reușit să refacem pereții și tavanul, icoanele vechi le-am trimis către biserici care aveau nevoie, păstrând doar iconostasul. Cu ajutorul conducerii spitalului, am reușit să renovăm tot spațiul, iar icoanele noi, obiectele de cult, tot ce ține de slujirea liturgică, au fost achiziționate cu ajutorul colegilor preoți din Protopopiatul Mediaș, dar și cu ajutorul multor credincioși din oraș, de la care am primit sprijin”, ne-a spus părintele Radu Virca.

După toate aceste lucrări de renovare, capela va fi resfințită în viitorul apropiat de Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Arhi­episcopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.