În acest an, când în Patriarhia Română îi comemorăm pe toți duhovnicii și mărturisitorii din temnițele comuniste, cu pioasă și smerită cuviință ne îndreptăm privirea spre chipul iconic al
„Investirea primului Patriarh al Bisericii Române”
Titlul articolului de astăzi este cel pe care-l regăsim în pagina a doua a ziarului Aurora din 4 noiembrie 1925, unde este prezentată pe larg întronizarea primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, ce a avut loc duminică, 1 noiembrie 1925. Acest moment important din istoria Patriarhiei Române şi mai ales cum a fost reflectat în presa vremii este subiectul articolului de faţă.
Mai întâi rămânem la ziarul Aurora şi constatăm textele ample dedicate evenimentului. Pe lângă titlul general al paginii, avem şi completări de subtitlu prin care se doreşte acoperirea ceremoniilor din data de 1 noiembrie 1925: „Slujbe religioase. Solemnitatea investirii. Procesiune spre Patriarhie. Dejunul de la Cameră. Dineul de gală de la Palatul Regal”. La acestea se mai adaugă şi sublinierea în subtitlu a celor mai importante discursuri ale zilei istorice de 1 noiembrie 1925: „Discursurile Regelui Ferdinand şi ale Patriarhului Miron Cristea”.
Ziarul Aurora scrie că sâmbătă, 31 octombrie, şi duminică, 1 noiembrie 1925, „s-a făcut, cu deosebit fast, investirea şi aşezarea în scaun a celui dintâi Patriarh al României Mari”. Publicaţia condusă de Nicolae Lupu notează că „sâmbătă seara la orele 7, o privighere s-a slujit la Patriarhie”, iar „la orele 9, după terminarea slujbei religioase, a avut loc în Palatul Patriarhal, o scurtă recepţie”.
Acelaşi ziar precizează că duminică „la orele 8 jumătate dimineaţa s-a oficiat în Catedrala Patriarhiei o liturghie festivă”, iar „la ora 10 jumătate s-a format cortegiul, care s-a îndreptat spre Palatul Regal”. Ajunși aici, sunt primiţi la ora 11 și jumătate de regele Ferdinand şi regina Maria în Sala Tronului. „Al. Lapedatu, ministrul Cultelor a citit decretul regal de investire şi înscăunare a primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dr. Miron Cristea. Apoi M. S. Regele, luând cârja pastorală, a înmânat-o Sanctităţii Sale rostind formula sacramentală şi urându-i să păstorească în pace turma drept credincioasă a poporului român”.
Din rândurile publicaţiei Aurora aflăm că a urmat „Cuvântarea noului Patriarh”, din care cităm: „...ne trebuie mai întâi o pleiadă întreagă de clerici cu temeinică cultură teologică şi universală, care să sporească micul dar inimosul număr al celor ce avem azi; şi care să pornească o mişcare literară bisericească la înălţimea zilelor de azi. Sub conducerea conştientă a acestora clerul nostru pastoral tot mai bine pregătit va introduce tot mai multă evlavie şi artă în frumosul nostru ritual, va spori în zelul apostolesc şi va începe tot mai mult să-şi câştige şi menţină în toate părţile rolul său educator în viaţa noastră socială, dând acestei vieţi o puternică nuanţă de cultură creştină şi menţinând şi nobilitând în cultura neamului acel miros de tămâie al vechilor tradiţii, cum a transpirat în decursul veacurilor trecute prin straşinele învechite ale Bisericilor noastre de lemn, care au atât de neperitoare merite întru formarea sufletului unitar al neamului şi întru oţelirea lui pentru a supravieţui plin de nădejde atâtea primejdii, câte au trecut peste capul părinţilor noştri. Deodată cu aceasta Biserica trebuie să-şi adune mijloace şi pentru o întreagă operă umanitară, filantropică şi samariteană şi să-şi afirme rolul ei firesc şi în aşezămintele existente de asemenea natură, căci fără de aceasta misiunea ei ar rămâne incompletă. Şi în asemenea materie Biserica mai mult ca oricare altă instituţiune poate să reverse duhul milosteniei desinteresate asupra aproapelui...”
După cuvântul Patriarhului a urmat „Discursul Regelui Ferdinand”, pe care ziarul Aurora îl redă integral şi din care redăm un fragment: „Din timpul Basarabilor şi Muşatinilor descalicători de ţară, care au pus temeliile superioare ale Mitropoliilor Ungro-Vlahiei şi Moldovei nu s-a înscris o pagină mai strălucită în Istoria Bisericii Ortodoxe Române, ca aceea înfăptuită în anul acesta prin înălţarea la rangul de Patriarh al Primatului României”.
Ziarul prezintă pe larg desfăşurarea momentelor legate de întronizarea primului Patriarh al României. De la Palatul Regal a urmat o „procesiune” ce l-a avut în prim-plan pe Preafericitul Părinte Patriarh Miron Cristea. „Cortegiul s-a pus în mişcare la orele 12” şi „a parcurs Calea Victoriei, str. Carol, B-dul Bibescu Vodă şi Aleea Mitropoliei unde a ajuns la orele 1 jumătate”. A urmat „Te-Deumul de la Patriarhie”, după care Camera Deputaţilor a oferit un dejun în cinstea întronizării Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. La Parlament au rostit alocuţiuni: mitropoliţii Ardealului şi Moldovei şi prim-ministrul României, iar Mitropolitul Ioachim al Cehoslovaciei a ţinut un toast, după cum precizează ziarul Aurora. Tot din relatarea acestei publicaţii aflăm că la finalul alocuţiunilor a rostit un cuvânt şi Patriarhul Miron Cristea.
La ora 5 a avut loc la Ateneul Român „un mare concert religios”. Seara „la ora 8 jumătate a avut loc un mare dineu de gală la Palatul Regal din Calea Victoriei”. Ziarul consemnează „Discursul Suveranului” de la dineu. Acesta este modul în care ne sunt prezentate momentele legate de întronizarea primului Patriarh al României în pagina a doua a ziarului Aurora.
Acelaşi eveniment se bucură de ample spaţii în cel mai important cotidian din perioada interbelică: Universul. Astfel, în numărul din 2 noiembrie 1925, titrează pe prima pagină: „Investirea Patriarhului României”.
În ediţia din 4 noiembrie 1925, acelaşi ziar acordă spaţii largi evenimentului din data de 1 noiembrie 1925. Pe prima pagină găsim titlul: „Solemnitatea investirii primului Patriarh al României”, iar subtitlurile sunt: „Cum s-a desfăşurat solemnitatea”; „Liturghia festivă”; „Cortegiul spre Palat”; „Solemnitatea investirii”; „Cuvântarea Patriarhului”; „Răspunsul M.S. Regelui”; „Procesiune la Patriarhie”; „Tedeum-ul” şi „Cuvântările”, care continuă şi în pagina a doua a ziarului. Tot pe prima pagină avem şi un text ce vrea să definească pagina dedicată întronizării primului Patriarh al României cu titlul: „Misiunea Bisericii Ortodoxe Române”.
O altă publicaţie care acordă spaţii largi evenimentului este Cuvântul, ediţia din 4 noiembrie 1925, unde pagina trei este dedicată Marilor solemnităţi ale investirii Patriarhului dr. Miron Cristea. Titlul acestei pagini este sugestiv: „O zi istorică a Bisericii ortodoxe Române”, acestuia i se adaugă subtitlurile: „Privigherea de la Patriarhie. Serviciul divin şi Te-Deum-ul de Duminică. Cortegiul. Solemnitatea de la Palatul Regal. Asistenţa. Procesiunea. Instalarea în tronul patriarhal, Înalţii Prelaţi ortodocși străini şi cuvântările lor. Darurile bisericilor poloneze şi bulgare. Cuvântările Suveranului şi ale Patriarhului. Banchetul de la Camera Deputaţilor”. Din aceste subtitluri vedem cum pagina de ziar acoperă evenimentul în integralitatea sa. Textele din pagina trei dedicate întronizării continuă şi în pagina a patra a ziarului Cuvântul.
Evenimentul din data de 1 noiembrie 1925 este redat în spaţii largi şi de un alt cunoscut cotidian al vremii: Adevărul. Ediţia acestui ziar din 4 noiembrie 1925 în pagina a doua titrează: „Festivităţile pentru Investirea primului patriarh al României”. Această pagină se ocupă în cea mai mare parte de întronizarea Patriarhului, având mai multe subtitluri prin care sunt marcate momentele principale şi ne arată cronologia desfăşurării evenimentului: „Procesiunea de la Patriarhie. Solemnitatea de la Palat. Cuvântarea Patriarhului. Răspunsul Regelui. Procesiunea. Tedeumul. Cuvântările. Răspunsul Patriarhului. Dejunul de la Cameră. Cuvântarea Primului Ministru. Banchetul de la Palat. Discursul Regelui. Vizita patriarhului Miron Cristea la şcoala ortodoxă”.
Din această enumerare a titlurilor şi subtitlurile din ziarele epocii vedem importanţa pe care o acordă presa întronizării primului Patriarh al României. Acest lucru ne arată cât de important a fost acest eveniment pentru societatea românească.