„Dialoguri pentru credinţă“ în podul Bisericii „Sfântul Fanurie“

Un articol de: Raluca Brodner - 24 Aprilie 2013

Anul acesta se împlinesc opt ani de când părintele Cristian Popa, de la Parohia Mihai Bravu „Sfântul Fanurie“, a deschis cu bunăvoinţă uşa mansardei bisericii unui grup de tineri între care şi studenţi dornici să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, inspirate din cotidianul lor. Cu timpul, grupul s-a mărit, iar rolul său a devenit unul activ în acţiunile sociale, filantropice şi culturale ale parohiei. Astfel „tinerii descoperă modul de viaţă creştin în forme diferite, unice chiar pentru fiecare în parte“, după cum spune Alexandru Barna, coordonatorul „Dialogurilor pentru credinţă“.

În mod obişnuit, podurile bisericilor sunt spaţii destinate depozitării diferitelor obiecte, deci prea puţin atractive, la o primă constatare. Sunt locuri întunecoase, încărcate de praf şi pânze de păianjen, sub care odihnesc, cel mai adesea, mărturii valoroase ale trecutului, şi ale căror uşi se deschid ocazional. Biserica Parohiei Mihai Bravu „Sfântul Fanurie“, din strada Cerceluş, nr. 18 A, nu se încadrează acestei descrieri. Este unul dintre puţinele lăcaşuri de cult a căror scară spiralată duce până sus, în pod, ca să descoperi o lume. Nouă. Un spaţiu atent amenajat, multifuncţional, în care se organizează activităţi cu caracter educativ şi de formare pentru vlăstarele parohiei. Acest centru educaţional ortodox, care poartă numele Sfântului Fanurie, este şi cadrul de întâlnire, de două ori pe lună, a tinerilor care nu doar dialoghează pe subiecte legate de credinţă, ci şi pun în practică cele teoretizate.  Iniţiativele lor se deschid într-un evantai de activităţi, precum proiecţii de filme, conferinţe, mese rotunde, excursii şi pelerinaje, voluntariat.

Împăcarea vieţii tinerilor cu duhul bisericii

Este duminică după-amiază, trecut de ora 17:00. Adunaţi în jurul unei mese pictate manual în culori vii, sub pavăza sfintei cruci de pe turlă, care se vede prin geamul decupat în acoperişul mansardei, câţiva prieteni participă activ la o discuţie despre post. Au adus cu ei şi câteva cărţi, CD-uri, însă autenticitatea dialogului este dată de experienţa personală a fiecărui vorbitor. „Degeaba ţinem post de carne, dacă muşcăm din carnea aproapelui“, „Rugăciunea este foarte importantă în această perioadă“, „Amânând gândul rău, ajung să nu-l mai fac“, „Să nu uităm de milostenie. Iubeşte-ţi aproapele!“, „Rugăciunea inimii îndepărtează gândurile nefolositoare“, sunt câteva dintre ideile dezvoltate în cadrul ultimei întâlniri a „Dialogurilor pentru credinţă“ la care au participat Andrei Hurdubelea, Ana Maria Miu, Florin Dobre, Petronela Chirvase. 

Alexandru Barna, coordonatorul acestor dezbateri şi iniţiatorul lor încă din anul 2005, alături de părintele paroh Cristian Popa, spune că oricine doreşte să li se alăture este bine venit, drept dovadă participanţii nu sunt doar enoriaşi ai parohiei, ci şi tineri veniţi din toate zonele Bucureştiului. Numărul participanţilor fluctuează, dar înaintea marilor sărbători podul Sfântului Fanurie devine neîncăpător.

„Încet, dar sigur, tinerii descoperă modul de viaţă creştin în forme diferite, unice chiar pentru fiecare în parte. Este o cale practică de apropiere a tinerilor de Biserică, de împăcare a vieţii lor cu ce înseamnă Biserica, credinţa, până la găsirea unui duhovnic şi implicarea în acţiuni de voluntariat“, spune Alexandru Barna, preşedintele Asociaţiei Ortodoxe pentru o Lume Nouă, a cărei misiune este de a forma o comunitate de tineri voluntari. Din 2008, tinerii voluntari de la Biserica „Sfântul Fanurie“ au organizat acţiuni social-caritabile cu caracter creştin în sate defavorizate din România, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Sub genericul „Dăruind vei dobândi“, au avut loc acţiuni în sate din judeţele Iaşi, Teleorman, Vaslui, Tulcea, Giurgiu, Galaţi.

„Tânărul trebuie să fie îndrumat“

„Aceşti tineri sunt crescuţi duhovniceşte de biserica noastră. Întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu tinerii, mai ales că am slujit cinci ani la «Sfântul Nicolae» - paraclis universitar (fostă Rusă), unde am căpătat o experienţă consistentă. Am observat că tânărul trebuie să fie orientat în viaţă. El încearcă, caută, şi, dacă nu i se dă alternativa, acceptă ce îi este la îndemână. De aceea am apelat la aceste dialoguri, pentru ca tinerilor să li se ofere posibilităţi de a-şi petrece timpul cu folos. Un copil, un tânăr reflectă starea familiei, a relaţiilor între membrii ei. Ei nu trebuie blamaţi. Când îi judecăm, ne judecăm pe noi înşine, cei care nu i-am educat cum trebuie, nu i-am îndrumat către ceea ce este bun“, dezvoltă părintele Cristian Popa. Faptul că biserica se îngrijeşte de credincioşii ei în mod constant şi îi implică în activităţi recreative folositoare nu doar pentru suflet, ci şi pentru trup, îl demonstrează organizarea de tabere. Una dintre ele, „Vara adolescenţilor“, dedicată elevilor cu vârste între 13 şi 17 ani, a ajuns deja la ediţia a VII-a şi va fi organizată anul acesta la Mănăstirea Tismana, Gorj, în perioada 8-12 iulie. Forumul „Tinereţe şi Speranţă“, ediţia a XV-a, va avea loc la Mănăstirea „Brâncoveanu“, Sâmbăta de Sus, în perioda 22-28 iulie 2013, cu participarea tinerilor cu vârste între 18 şi 30 de ani. Ca o noutate, în perioada 29 august - 1 septembrie 2013, la Mănăstirea Caraiman „Sfânta Cruce“, Prahova, se va da startul unui proiect dedicat familiei creştine, unde sunt aşteptaţi tineri căsătoriţi implicaţi în viaţa Bisericii sau tineri care vor să îşi întemeieze o familie creştină, cu vârste între 25 şi 45 de ani. Participarea la aceste tabere este deschisă, contra cost, oricui se încadrează cerinţelor expuse mai sus.

Dialogul generaţiilor, sursă de ajutor şi inspiraţie

Parohul Cristian Popa împreună cu preoţii co-slujitori Ioan Malaxa, Marian Hangu şi diaconul Ovidiu Balahura oferă o mare atenţie activităţilor sociale, cu caracter permanent sau temporar, în cadrul cărora sunt antrenaţi toţi credincioşii parohiei şi mai cu seamă tinerii. Astfel, a fost iniţiat un sistem social de ajutorare prin: organizarea colectelor permanente de bunuri şi obiecte; încredinţarea unor bătrâni în grija familiilor din parohie; intervenţia pentru plasarea credincioşilor fără locuinţe din parohie în centre de îngrijire. Nici copiii nu sunt uitaţi. Ei primesc, gratuit, meditaţii la limbile română, engleză, franceză. Teodor Gabriel Petrică este unul dintre cursanţi, un copil inteligent, apropiat de biserică, care se bucură de simpatia şi cunoştinţele temeinice de limba română ale doamnei profesoare Silvia Tănase. Beneficiile gratuităţii pentru enoriaşii acestei parohii, cei mai mulţi participanţi la cercul misionar cu caracter permanent, organizat o dată la două săptămâni, se continuă în cabinetul medical, deschis anul acesta, locul în care oamenii primesc consultaţii şi unele medicamente fără a plăti nici un ban. „Credincioşii din parohie simt nevoia să se implice într-un voluntariat continuu pentru a-l sprijini pe aproapele, ceea ce este îmbucurător“, încheie părintele Cristian Popa.