Două cărţi ale lui Andrei Scrima, lansate la Bacău
La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a avut loc, în perioada 12-15 februarie, Târgul de carte al Editurii Humanitas. În cadrul târgului, la care au participat preoţi, poeţi, scriitori, profesori, dar şi reprezentanţi ai editurii, au fost lansate două volume apărute la Editura Humanitas: „Ortodoxia şi încercarea comunismului” şi „Comentariul integral al Evangheliei după Ioan”. Prezentarea celor două cărţi a avut loc sâmbătă, 14 februarie, începând cu ora 11:00, şi a fost făcută de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. „PS Ioachim Băcăuanul l-a evocat în cuvântul său pe Andrei Scrima, un gânditor, un teolog mai puţin cunoscut nouă, românilor, pentru faptul că a trăit în cea mai mare parte a vieţii sale în afara României. Andrei Scrima a fost un teolog pe care PS Ioachim Băcăuanul a avut fericita ocazie de a-l cunoaşte în perioada când şi-a făcut doctoratul la Paris, la Institutul «San Serge». Prezenţa PS Ioachim Băcăuanul la Târgul de carte al Editurii Humanitas a fost un prilej de a evoca tuturor celor prezenţi importanţa cărţilor lui Andrei Scrima pentru teologia românească”, a spus pr. Constantin Gherasim, consilier pe probleme de tineret şi mass-media al Episcopiei Romanului.
De asemenea, PS Ioachim Băcăuanul a mai vorbit în alocuţiunea sa despre personalitatea lui Andrei Scrima şi despre misiunea pe care a realizat-o în Liban pentru organizarea Bisericii Ortodoxe, menţionând, în acelaşi timp, câteva date biografice ale marelui teolog.
Cele două cărţi lansate sâmbătă la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, ale teologului Andrei Scrima, au fost scrise în limba franceză şi traduse în limba română. Editura Humanitas a fost singura care a editat cărţile teologului Andrei Scrima în România. Andrei Scrima, pe numele de autor André Scrima, s-a născut pe 1 decembrie 1925, în localitatea Gheorgheni, judeţul Harghita. A fost un monah şi un important teolog român.
Pleacă la Geneva la 28 noiembrie 1956, unde va sta cinci luni la Institutul Ecumenic organizat de Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Aici îl întâlneşte, în 1961, pe patriarhul Athenagoras, care îl va trimite ca reprezentant personal la Vatican, în timpul Conciliului Vatican II, sub noul papă Paul VI, între 1963 şi 1965. Pregăteşte întâlnirea istorică din 1964, la Ierusalim, dintre cei doi capi ai Bisericii creştine. În 1991, aflându-se din nou în India, decide să revină în România. Moare la 31 august 2000 şi este înmormântat la Mănăstirea Cernica.