Dulciurile cresc riscul de cancer uterin

Data: 24 August 2011

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, gustările frecvente, constând din prăjituri şi biscuiţi, cresc riscul de cancer uterin. Astfel, în cazul femeilor care se răsfaţă cu astfel de produse de două-trei ori pe săptămână, riscul de a face cancer uterin este cu 33% mai mare, iar, la o frecvenţă ce depăşeşte trei ori pe săptămână riscul creşte la 42%, avertizează oameni de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Suedia.

Din cele 61.226 de femei care au participat la studiu, la 729 s-a constatat cancer. În cazul femeilor care au consumat mai mult de 35 de grame de zahăr (aproximativ şapte linguriţe) pe zi, riscul de cancer a fost cu 36% mai mare. Zahărul, explică experţii, declanşează eliberarea insulinei, care stimulează creşterea activă a celulelor în endometru. De asemenea, poate ridica nivelul de estrogen, declanşând o creştere necontrolată a celulelor, iar aceasta este caracteristica principală a cancerului. Riscul creşte odată cu vârsta, cu luarea în greutate şi în cazurile în care mama a suferit de o afecţiune similară. Naşterea unui copil reduce, în schimb, riscul de cancer uterin.