Duminica a 3‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 25 Iunie 2023

În Duminica a 3-a după Rusalii, credincioșii bucureșteni s-au adunat în rugăciune la Catedrala Patriarhală, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare.

În cuvântul de învățătură rostit după lecturarea pasajului evanghelic (Matei 6, 22-33), ierarhul a explicat semnificațiile duhovnicești ale acestui text ce aduce în prim-plan cuvintele adresate de Mântuitorul iudeilor privind necesitatea de a nu se îngriji în mod exclusiv de mijloacele traiului pământesc. „Domnul îi numește așa pentru că, așa cum constatăm și noi în propria noastră viață și în viața celor din jurul nostru, Hristos a văzut că oamenii nu se încred cu totul în purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de făpturile Sale. Evanghelia de astăzi se încheie cu o sentință profundă și de neuitat: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate acestea se vor adăuga vouă». Mântuitorul nu ne îndeamnă la nelucrare și cu atât mai puțin la lene, ci la ierarhizarea într-un mod corect a priorităților vieții noastre”, a spus ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon, pe seama Bisericii Bucur Ciobanul din Capitală, pe teologul Bogdan Tătaru-Cazaban, fost ambasador al României la Vatican. La final, ierarhul l-a prezentat pe noul diacon credincioșilor aflați de față: „Părintele Bogdan Tătaru-Cazaban este o personalitate cunoscută în țară și în străinătate. A făcut studii temeinice de filosofie și teologie, precum și multe stagii de specializare în diferite universități și centre de cercetare din Europa Occidentală. A fost vreme de patru ani consilier de stat la Președinția României, iar șase ani a fost ambasador al României pe lângă cetatea Vaticanului. A desfășurat o foarte bogată și diversă activitate științifică de cercetare, care s-a concretizat într-o mulțime de volume redactate sau coordonate cu multă pricepere datorită pasiunii sale pentru cercetarea teologică, istorică, patristică”.

Citeşte şi: Corifeii Apostolilor, sărbătoriți la Mănăstirea Radu Vodă din București