„Dynamis”, școală a dezvoltării iubirii aproapelui

Un articol de: Dumitru Manolache - 03 Iulie 2016

Implicată nemijlocit și din ce în ce mai activ în asistența socială, Biserica Ortodoxă Română are în vedere continua perfecționare a personalului care slujește în această sferă de activitate, urmărind nu numai dezvoltarea strategiilor proprii în domeniu și îmbunătățirea relațiilor cu autoritățile, ci și conștientizarea rolului important pe care îl joacă în societate.
În acest sens, în octombrie 2011 a fost deschis, în cadrul proiectului FORTE al Patriarhiei Române, Centrul de Resurse „Dynamis”, organizat de Asociația „Filantropia Ortodoxă“ Alba Iulia, pe care l-am vizitat recent.

„Întotdeauna am gândit ca angajații «Filantropiei» să fie mai buni, profesional și moral, decât angajații altor instituții. Și am cultivat acest sentiment. Așa am devenit credibili și parteneri de încredere. Acesta este motivul pentru care urmărim profesionalizarea activității de asistență socială a Bisericii și investim în pregătirea angajaților #Filantropiei$. În acest sens, îmi amintesc că unul dintre primii asistenți sociali ai noștri, într-un singur an, a absolvit 14 cursuri de pregătire”, ne-a mărturisit părintele Nicolae Ignat, consilier social, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, cuprinzând în aceste cuvinte esența efortului pe care Biserica îl face pentru slujirea aproapelui.

Iubirea cultivată de oameni

Am ajuns la Centrul de Resurse „Dynamis”, deschis cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Arhiepiscop Irineu, într-o după-amiază de sfâr­șit de primăvară, chiar în momentul în care se derula cursul „Creștem în profunzime ieșind la lumină”. La el participau, în mod special, anga­jați din asisten­ța socială ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia. Dar proiectele și cursurile centrului nu vizează doar angajații Arhiepiscopiei, ci și persoane din afara sistemului de asistență al Bisericii, precum profesori de diferite discipline, salariați ai insti­tuțiilor de asis­tență socială din județ, liceeni. Toate activitățile care se derulează în acest centru urmăresc însă un lucru comun: dezvoltarea personală într-un spirit creștin. „Cursurile pe care noi le facem pentru angajații «Filantropiei» sunt acreditate și gratuite. Iar cei care le absolvă obțin o diplomă. Pentru timpul pe care cursanții îl petrec aici, li se oferă zile libere, compensatorii”, ne-a mai spus părintele consilier Nicolae Ignat.
Această latură a activității Bisericii, de regulă puțin cunoscută publicului larg, se însumea­ză, ca răspuns al iubirii creștine, în grija față de aproapele. Și ea capătă o valoare aparte, mai ales în acest prezent, în această realitate contemporană, despre care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spunea într-una din predicile sale: „Într-o lume divizată şi secularizată, doar puterea spirituală a iubirii răstignite a lui Hristos Cel înviat poate să readucă în sufletele oamenilor duhul păcii, al comuniunii şi al bucuriei adevărate, dacă această iubire este căutată şi cultivată de oameni”.

Valori creștin-ortodoxe

O discuție cu doamna Bianca Elena Mărginean, psiholog, manager de formare în cadrul Centrului de Resurse „Dynamis”, angajată a Asociației „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, explică latura concretă a cultivării unei asemenea implicări filantropice a Bisericii. „Aici desfășurăm acti­vități de dezvoltare personală pentru diferite categorii de oameni. În mod practic, o echipă de formatori elaborează diferite tipuri de cursuri de formare profesională, care privesc dezvoltarea sau dobândirea diferitelor abilități, în funcție de specificul grupului cu care lucrăm. Cursurile sunt diferite, în funcție de scopul și obiectivul pe care ne propunem să-l atingem. Specificul nostru este faptul că transpunem dezvoltarea personală din spațiul psihologiei, sau al psihoterapiei, adăugându-i valori creș­tin-ortodoxe, în viața de zi cu zi a persoanei. Într-o abordare comportamentală zilnică, adăugarea unor astfel de valori îl determină pe cursant să-și înțeleagă comportamentele, să-și dezvolte noi abilități de lucru și să-și înnoiască gândirea. Dezvoltând toate acestea într-un proces foarte structurat de conștientizare etapizată, se ajunge la schimbare. Cursul pe care îl desfășurăm chiar acum cu angajați ai Asocia­ției «Filantropia Ortodoxă» Alba Iulia, «Creștem în profunzime ieșind la lumină», cuprinde două părți foarte importante: dezvoltare personală, prin care urmărim a ajunge la identificarea stărilor emoționale pe care cursanții le au zi de zi la serviciu, și dezvoltarea libertății de a fi, astfel încât munca lor să fie dictată de propria conștiință. Doar ea, con­știința, va fi cea care, la un moment dat, le va trezi sentimentul de vinovăție, admirație, sau de bucurie, față de activitatea pe care o desfășoară, dincolo de «privirile» autorităților din jur. Cu absolvenții noștri vorbim mult mai ușor despre virtuțile creștine decât cu laicii participanți la cursuri similare din sistemul din afara Bisericii, care sunt tentați să se bazeze mai mult pe teoria psihologică, și nu la fel pe cea duhovnicească. De aceea, nivelul este un pic diferit, mai înalt aș putea spune, în cazul absolven­ților de aici. Prin specificul Centrului «Dynamis» însă, nu re­nunțăm la nici una din cele două părți ale pregătirii, ci încercăm să facem un echilibru între ele, pentru că nu se exclud, ci, dimpotrivă, se întrepătrund”, ne spune psihologul Bianca Elena Mărginean.
„Iubirea? Ce-i iubirea? se gândea el. Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa. Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu şi, când mori, înseamnă că tu, o particică din iubire, te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor”, definea atât de plastic Tolstoi, în romanul său celebru „Război și pace”, vierea continuă a noastră prin grija față de aproapele. Un adevăr în care Biserica trăiește deplin și la care ne cheamă, pe fiecare dintre noi, să ne integrăm și, pregătindu-ne continuu a ști, să-l împlinim.