Educație sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi
Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”, aflat sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române, funcționează, asemenea altor școli din sistemul de învățământ românesc, în conformitate cu programa oficială a Ministerului Educației Naționale. Această școală, căreia îi pășesc pragul 202 elevi, valorifică tradiția pedagogică a Bisericii, dar manifestă, totodată, și deschidere către metode noi menite să sprijine procesul educațional. După ani de muncă, prima clasă de liceu va fi deschisă în anul școlar 2018-2019.
Prin viziunea, principiile, misiunea și valorile ce stau la baza dezvoltării acestui proiect se are în vedere permanent formarea caracterului și a personalității copilului, prin crearea unui mediu armonios, bazat pe valori creștine și a unui concept pedagogic de un înalt profesionalism. Principii prin care ostenitorii de la liceul ocrotit de Sfinții Trei Ierarhi își doresc din tot sufletul să faciliteze tinerilor elevi integrarea în societatea de azi, cu provocări complexe și în continuă schimbare.
Activitățile în cadrul acestei instituții au început în anul școlar 2010-2011, dar procesul de fondare și de constituire consemnează doi ani de frământări înainte de a deveni funcțională. După ani de muncă, competiții educaționale interne și internaționale, neîncetata grijă a părintelui Vasile Gavrilă, fondatorul acestei instituții, și a tuturor cadrelor didactice, astăzi pășesc pragul acestei școli 202 copii.
Abordare personală și personalizată
Prima clasă de liceu va fi deschisă în anul școlar 2018-2019, iar înscrierile se vor putea face după examenul de evaluare națională. Întrucât școlile particulare nu participă la repartizarea computerizată a elevilor, absolvenții clasei a 8-a solicită în mod direct înscrierea în cadrul acestui liceu. „Noi îi așteptăm pe copii la liceul nostru”, afirmă părintele Vasile Gavrilă, care adaugă că aceștia vor fi întâmpinați cu dragoste de conducerea școlii, de cadrele didactice și de tot aparatul administrativ. „Copilul și tânărul au personalitatea lor unică, de aceea la liceul nostru tot ceea ce înseamnă educație are o abordare personală și personalizată. Un alt argument pentru venirea copiilor aici este atmosfera: respect, pace, bucurie, liniște, drag de școală, de oameni și de Biserică”, a continuat părintele.
Prin calitatea sistemului educațional și prin nivelul de pregătire, toți dascălii de aici doresc ca elevii să nu fie nevoiți să apeleze la meditații extrașcolare. Se respectă curriculumul standard, punându-se accent permanent pe metode noi de transmitere a informațiilor. Cei de aici nu își propun să dezvolte o școală elitistă, dar își doresc să ofere șanse copiilor care pot performa. Părintele Gavrilă, împreună cu întreg corpul profesoral, a înțeles că o școală este bună nu doar datorită câtorva olimpici, ci mai ales atunci când toți elevii obțin calificative și medii foarte bune. „Oferta educațională pentru liceu va cuprinde profilul matematică-informatică și profilul filologie, iar în timp se va dezvolta și o clasă de științe ale naturii. Încercăm să îi ajutăm pe tineri să-și găsească vocația pentru că astfel tot ceea ce vor face în viață vor face cu mare drag, iar atunci când vor întâmpina greutăți vor găsi resurse pentru a depăși orice obstacol”, a afirmat pr. dr. Vasile Gavrilă.
Comuniune, dragoste, performanță, bucurie
Profesorii sunt foarte bine pregătiți. Sunt tineri cu studii de doctorat în domeniul pe care îl predau și cu vocație pedagogică. Mulți dintre ei au dublă specializare. Pentru doamna Maria Tudor, managerul liceului, acest demers este un proiect de suflet: „Ne folosim de aceleași principii și metode, iar la final de an, în urma analizei, avem rezultate dintre cele mai bune. Lucrăm cu rezultate ale sufletului, chiar dacă pe hârtie tot cifre așezăm. Ne propunem să lucrăm cu partea cognitivă, dar și cu partea spirituală. În ziua de astăzi se vorbește adesea de foarte multe crize în societate (socială, morală, politică). Răspunsul unei societăți în vreme de criză este acela de a da oameni echilibrați și educați. Cred că tot ce se întâmplă aici poate fi rezumat în patru cuvinte: comuniune, dragoste, performanță, bucurie”.
Mulți dintre profesori și învățători au dublă specializare și sunt foarte apropiaţi de elevi. „Mi se pare a fi o minune că am ajuns în această școală. Practic această meserie de 20 de ani, dar vă mărturisesc că mă simt foarte fericită, am liniște sufletească, sunt foarte bucuroasă. Tot ce se întâmplă aici este de fapt o adevărată reformă educațională benefică și de viitor”, ne-a spus Ioana Barbu, învățător.
Permanent actul educațional se îmbină cu formarea caracterelor pentru viitor, avându-se în vedere valorizarea unicității copilului, ca participant activ la demersul didactic, stimulându-i-se entuziasmul descoperirii și asimilarea cunoștințelor.
„Liceul «Sfinții Trei Ierarhi» este un lucru minunat atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, pentru părinți și pentru comunitate în general. Indiferent ce predăm, toți avem în vedere dezvoltarea personală a fiecărui copil, fiind atenți în orice context la comportamentul copiilor și la dorința lor. Trăim și ne desfășurăm activitatea ca într-o adevărată familie, în comuniune și deosebită responsabilitate pentru viitor”, ne-a spus și Anca Stoian, profesor învățământ primar.
Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” activează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a fost autorizat conform hotărârii ARACIP nr. 7 din data de 10 august 2017 și a Ordinul ministrului educației și cercetării științifice din ziua de 17 a aceleiași luni.