Eveniment comemorativ la ctitoria lui Pamfil Şeicaru din Orșova
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România s-au reunit joi, 20 august 2020, la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova, județul Mehedinți, ctitorită de marele jurnalist din perioada interbelică Pamfil Șeicaru, care, în anul 1919, la 11 ianuarie, a fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
A fost un luptător pentru drepturile românilor, a militat pentru adevăr și dreptate și a lăsat în urma lui ideea conform căreia „gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent la zbuciumul de fiecare zi al vieţii sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se ţese pânza misterioasă a istoriei. Unicul lui judecător, fără drept de apel, este cititorul”.
Evenimentul din acest an a fost inițiat de câțiva membri ai Filialei UZPR din Caraș-Severin, având susținerea personalului monahal de la locașul de cult din Orșova.
Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat prin slujba Parastasului, săvârșită întru pomenirea ctitorului mănăstirii, iar apoi părintele Mihai Zorilă, vicar-eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În continuare, Doru-Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a prezentat viața jurnalistului interbelic Pamfil Șeicaru și a adus alese mulțumiri tuturor participanților, reprezentanților Centrului eparhial mehedințean pentru frumoasa colaborare și maicii starețe a obștii monahale de la „Sfânta Ana”, stavrofora Iustina Popovici, pentru găzduire și buna organizare. În cea de-a doua parte a întâlnirii, domnul profesor Dan Șalapa, membru al Uniunii Ziariștilor, a prezentat două filme-document intitulate: „Drumul Eroilor” (2001) și „Întoarcerea ctitorului” (2007), ambele filme fiind realizate în colaborare cu Societatea Cultural-Artistică „Dunaris” și postul de televiziune mehedințean Datina TV, dar și împreună cu alți colaboratori apropiați.