Eveniment comemorativ la ctitoria lui Pamfil Şeicaru din Orșova

Un articol de: Marian Gherghinescu - 27 August 2020

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul ­Severinului și Strehaiei, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România s-au reunit joi, 20 august 2020, la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova, județul Mehedinți, ctitorită de marele jurnalist din perioada interbelică Pamfil Șeicaru, care, în anul 1919, la 11 ianuarie, a fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

A fost un luptător pentru drepturile românilor, a militat pentru adevăr și dreptate și a lăsat în urma lui ideea conform căreia „gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent la zbuciumul de fiecare zi al vieţii sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se ţese pânza misterioasă a istoriei. Unicul lui judecător, fără drept de apel, este cititorul”.

Evenimentul din acest an a fost inițiat de câțiva membri ai Filialei UZPR din Caraș-Severin, având susținerea personalului monahal de la locașul de cult din Orșova.

Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat prin slujba Parastasului, săvârșită ­întru pomenirea ctitorului mănăstirii, iar apoi părintele Mihai Zorilă, vicar-eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În continuare, Doru-Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariș­tilor Profesioniști din România, a prezentat viața jurnalistului interbelic Pamfil Șeicaru și a adus alese mulțumiri tuturor partici­pan­ților, reprezen­tanților Centrului eparhial mehe­dințean pentru frumoasa colaborare și maicii starețe a obștii monahale de la „Sfânta Ana”, stavrofora Iustina Popovici, pentru găzduire și buna organizare. În cea de-a doua parte a întâlnirii, domnul profesor Dan Șalapa, membru al Uniunii Ziariștilor, a prezentat două filme-document intitulate: „Drumul Eroilor” (2001) și „Întoarcerea ctitorului” (2007), ambele filme fiind realizate în colaborare cu Societatea Cultu­ral-Ar­tistică „Dunaris” și postul de televiziune mehedințean Datina TV, dar și împreună cu alți colaboratori apropiați.