În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Preacinstirea Maicii Domnului la Paraclisul Catedralei Naționale
Numeroși credincioși și pelerini au participat la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul sărbătorii Bunei Vestiri, marți, 25 martie, la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Naționale, de către Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici. În cadrul acesteia, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat importanța sărbătorii Bunei Vestiri.
Din soborul de slujitori care s‑au rugat cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia au făcut parte părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarh al sfântului lăcaș; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruț Marian Toader, inspector eparhial, precum și diaconii Adrian Butuc și Cristian Copceag.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța veștii primite de Fecioara Maria, dar și a acceptării și asumării misiunii la care a fost chemată.
„În decursul istoriei, omenirea a primit multe vești însemnate, dar cea mai frumoasă și mai importantă din acestea nu este alta decât cea pe care a primit‑o Fecioara Maria de la Arhanghelul Gavriil, și anume vestea cea bună a Întrupării Fiului lui Dumnezeu în pântecele Preacuratei Fecioare, pentru ca pe om să‑l ridice din păcat, să vindece firea cea căzută a lui Adam prin unirea firii omenești cu firea cea dumnezeiască în Persoana lui Hristos. Astăzi prăznuim sărbătoarea care ne aduce aminte de marea dragoste a lui Dumnezeu pentru omenirea căzută în păcat. Acest eveniment este «începutul mântuirii noastre»; acum a fost schimbat cursul omenirii și s‑a împărțit istoria în două: înainte de Hristos și după Hristos. (...) Din sărbătoarea de astăzi învățăm şi cât de mare este smerenia Maicii Domnului. Când vede că Dumnezeu lucrează în viața ei pentru mântuirea lumii, se supune voinței lui Dumnezeu și zice: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!» Înțelegem din aceasta de ce la slujbele Bisericii noastre, îndată după ce preaslăvim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, zicând: «Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh», spunem întotdeauna: «Și acum și pururea și în vecii vecilor! Amin», și cântăm apoi o cântare închinată Maicii Domnului. Aceasta pentru că Maica Domnului este cea mai aproape de Sfânta Treime, de vreme ce Unul din Sfânta Treime, Dumnezeu Fiul, S‑a Întrupat din ea”, a afirmat ierarhul.
Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat legătura dintre Eva și Fecioara Maria și modul în care prin Născătoarea de Dumnezeu se îndreaptă greșeala celei dintâi.
„Numirea de «Eva cea nouă» a constituit cea dintâi afirmație cu caracter teologic referitoare la Născătoarea de Dumnezeu în Biserică. Ea o arată pe Sfânta Fecioară ajutătoare în lucrarea mântuirii adusă de Fiul ei și a fost exprimată de Sfântul Iustin Martirul și Filozoful (†163), care, vorbind despre dumnezeirea lui Iisus Hristos și despre opera Sa răscumpărătoare, înfățișează și aportul Maicii Domnului în această lucrare izbăvitoare. În gândirea Sfinților Părinți, între strămoașa Eva și Fecioara Maria există o analogie: cea dintâi, Eva, nesupusă, se face început al morții și al păcatului, pe când Eva cea nouă, Fecioara Maria, devine început al mântuirii, prin ascultare și credință”, a spus Episcopul‑vicar patriarhal.