Examen de abilitare la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc joi, 26 martie, examenul de abilitare a pr. conf. univ. dr. Daniel Buda. Abilitarea reprezintă certificarea calităţii unei persoane de a conduce lucrări de doctorat şi de a ocupa funcţia, didactică şi de cercetare, de profesor universitar.
Comisia de evaluare a fost formată din pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuş de la Facultate de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor de la aceeaşi facultate. La examenul public au fost prezenţi în sală decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice şi studenţi.
Părintele Daniel Buda a prezentat lucrarea „Antiohia - centru ecleziastic şi teologic creştin cu multiple valenţe“, o valoroasă teză asupra istoricei metropole siriene, cu o deosebită importanţă în istoria creştinismului şi a lumii orientale.
Centru creştin şi cultural
Lucrarea elaborată de pr. conf. univ. dr. Daniel Buda încununează o perioadă lungă de cercetare şi de aprofundare a vastului material bibliografic referitor la istoria Antiohiei şi a Bisericii creştine de aici. În cele cinci părţi ale tezei, părintele Buda a prezentat începuturile existenţei acestui vestit oraş al Antichităţii, devenit a treia metropolă a Imperiului Roman până la mutarea capitalei la Constantinopol. Pe lângă importanţa sa economică şi culturală, Antiohia a fost un centru important pentru creştinism, fiind oraşul cel mai des menţionat în Noul Testament. Aici, pentru prima dată, următorii lui Hristos s-au numit creştini. Oraşul a avut o relaţie apropiată de Ierusalim, iar mari teologi, ca Teofil al Antiohiei şi Sfântul Ioan Gură de Aur, au oferit metropolei un renume în lumea creştină. (Ştefan Mărculeţ)