Expoziţie CNSAS la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 10 Iulie 2013
La Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu a avut loc ieri, 10 iulie, vernisajul expoziţiei de fotografii "Securitatea - instrument al dictaturii", adusă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). La vernisaj a participat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
 
Sibiul este al doilea oraş după Bucureşti unde expoziţia CNSAS a fost prezentată pentru ca memoria trecutului să nu fie ştearsă, iar tinerii să aibă la dispoziţie informaţii despre funcţionarea, rolul şi efectele nocive pentru societate ale Securităţii comuniste. Expoziţia este itinerantă şi va ajunge şi la Cluj, Timişoara şi Iaşi. La Sibiu, reprezentanţii CNSAS au primit sprijinul Consiliului Judeţean şi al Bibliotecii ASTRA. La vernisaj a participat şi IPS Mitropolit Laurenţiu, iar din partea CNSAS a fost prezent Florin Abraham, alături de coordonatorul de proiect, Cristina Anisescu. Au mai fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, şi directorul Bibliotecii ASTRA, Silviu Borş. 
 
„Noi toţi avem de câştigat din această expoziţie, pentru că un lucru ne uneşte: dorinţa de a nu se mai repeta nişte lucruri groaznice, întâmplate într-o perioadă în care oamenii nu erau liberi, în care democraţia nu era la ea acasă, iar aceste valori democratice căpătate în ultimii 23 de ani trebuie păstrate cu sfinţenie“, a spus Ioan Cindrea în cuvântul inaugural.
 
Florin Abraham, membru al CNSAS a explicat câteva lucruri legate de expoziţie şi motivele pentru care s-a ales acest oraş pentru a o prezenta, într-un loc cu o semnificaţie deosebită pentru trecutul comunist, legat de Nicu Ceauşescu.
 
„Încă de la finalul anului trecut, am luat decizia, în cadrul CNSAS, de a organiza această expoziţie, iar în luna martie a fost expusă la Palatul Parlamentului. Am ales Sibiul pentru a fi al doilea oraş în care venim pentru că aici găsim o tradiţie multiculturală importantă şi o prezenţă semnificativă în spaţiul cultural european“, a subliniat Florin Abraham.

„Eroii neamului“

IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit presiunile la care a fost supusă Biserica Ortodoxă în timpul comunismului şi preţuirea victimelor acestui regim totalitar. 
 
„Biserica aduce o mărturie vie faţă de eroii neamului. Ne exprimăm preţuirea faţă de cei care s-au jertfit pentru noi. Am trăit o parte din această perioadă şi ne-a ferit Dumnezeu să ajungem ca miile de preoţi duşi la Canal şi exterminaţi. Faţă de toţi cei care au fost în detenţie, Biserica are o preţuire deosebită. Singurul lucru pe care îl putem facem noi, ca Biserică, este să ne rugăm ca Dumnezeu să le rânduiască cele meritate în Împărăţia Cerurilor“, a spus Părintele Mitropolit.
 
A urmat un tur ghidat al expoziţiei, prin care vizitatorii au privit documente secrete ale Securităţii, din care reies principalele metode de reprimare, de anchetare a persoanelor supravegheate, tratamentele inumane la care au fost supuşi deţinuţii, filajele, dirijarea informatorilor, evenimentele din 1989 şi mărturiile actuale oferite de victimele fostului regim.
 
Evenimentul a continuat cu vizionarea filmului „Supravegheat de Securitate în anii â70-â80“ şi de o dezbatere cu tema „Importanţa dosarelor Securităţii în formarea memoriei democratice“. Expoziţia va rămâne la Sibiu până la sfârşitul lunii.