Expoziție de icoane pe sticlă la Satulung-Săcele, județul Brașov

Data: 10 Ianuarie 2023

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung-Săcele, județul Brașov, a găzduit în perioada 25 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023, o expoziție de icoane pe sticlă pictate de mai mulți copii din comunitatea parohială. Micii iconari participă la activitățile atelierului de pictură pe sticlă organizat de Parohia Satulung-Săcele, iar pregătirea acestei expoziții a început în luna noiembrie 2022, sub îndrumarea preotului Alexandru Ioan Petrica. Cei mici au fost inițiați în tainele picturii icoanelor pe sticlă, prin respectarea tehnicilor tradițio­nale.

„Urmărim familiarizarea copiilor cu istoria acestui fenomen artistic care s-a dezvoltat în anumite regiuni ale României. Atelierul are caracter permanent, iar la activități participă copii cu vârste între 5 și 15 ani. Pictarea icoanelor este o îndeletnicire deosebită care necesită nu numai iscusință artistică, ci și sensibilitate sufletească, credință în Dumnezeu și un comportament moral deosebit, toate împreună făcând posibilă realizarea acestor «ferestre spre cer». S-au folosit modele vechi aparținând unor renumite centre de pictură pe sticlă cum ar fi Nicula, Șcheii Brașovului, Făgă­raș, dar și modele mai noi. Copiii mărturisesc astfel că, prin icoană, prin contemplarea chipului zugrăvit pe ea, intrăm în comuniune cu sfinții”, a transmis preotul Alexandru Ioan Petrica.

Icoanele realizate de copii au fost admirate de credincioșii care au participat la slujbele religioase săvârșite în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satulung-Săcele în perioada sfintelor sărbători, expoziția încununând manifestările religioase și culturale organizate de comunitate la praznicul Nașterii Domnului, de Anul Nou, de Botezul Domnului și sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.