Făptuitorii Unirii de la 1859 omagiaţi la Iaşi şi Galaţi
Împlinirea a 155 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române a prilejuit organizarea şi desfăşurarea unor multiple manifestări pastoral-liturgice şi culturale în întreaga ţară. Evenimente deosebite au avut loc ieri la Iaşi şi în mai multe parohii din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Piaţa Unirii din Iaşi a fost şi în acest an locul de întâlnire pentru aproximativ 2.000 de ieşeni care au dorit să retrăiască momentul Unirii Principatelor cu Moldova, de acum 155 de ani. Manifestările au început cu intonarea Imnului naţional şi au continuat cu slujba Te Deum-ului, oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, urmată de rostirea unei rugăciuni de pomenire pentru făuritorii Unirii din anul 1859. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi mai mulţi membri ai guvernului, alături de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Înainte de alocuţiunile oficialităţilor, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre credinţa în Dumnezeu şi despre instituţia familiei, văzute ca aspecte esenţiale pentru dăinuirea unei naţiuni: „24 ianuarie este o zi de aniversare, pe de o parte, dar şi de conştientizare, pe de altă parte. Pentru ca această dublă faţetă a acestei zile, aniversară şi de conştientizare, să se împlinească, e necesar ca românul de astăzi şi românul de mâine să înţeleagă că Dumnezeu şi familia sunt adevărurile fundamentale ce ajută ca o naţiune să fiinţeze, să vieţuiască şi să supravieţuiască“. Tot ieri, IPS Teofan a săvârşit, în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum şi pentru domnitorii Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir, ale căror oseminte sunt aşezate tot în lăcaşul de cult monahal ieşean.
„Mica Unire“ sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Vovidenia“ din Galaţi. Programul dedicat Unirii Principatelor a fost continuat de elevii de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ şi de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, precum şi de copiii grădiniţelor „Elena Doamna“ şi „Omul de Zăpadă“ din municipiu, prin recitarea de poezii şi interpretare de cântece patriotice şi imne religioase. Începând cu ora 12:00, IPS Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Te Deum şi Parastasul celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, în prezenţa oficialităţilor locale, a tinerilor, copiilor şi credincioşilor din municipiul Galaţi. După slujba Parastasului a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde s-a cântat „Veşnica pomenire!“. La ora 13:00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului episcopal, au avut loc manifestări omagiale, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Casian, a oficialităţilor locale şi judeţene, a istoricilor şi oamenilor de cultură din judeţul Galaţi. S-a realizat trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, cu primirea onorului, urmată de intonarea Imnului de stat al României de către fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, continuând cu Ansamblul artistic „Doina Covurlui“. Au fost depuse buchete de flori şi s-a dansat Hora Unirii. Manifestările dedicate acestui eveniment s-au încheiat la Muzeul „Casa Cuza Vodă“ din Galaţi, unde a avut loc evocarea personalităţii făuritorului României moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Şi în cadrul Protoieriei Tecuci au fost organizate ample manifestări liturgice şi culturale care au marcat 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La biserica Parohiei Ţigăneşti, unde se află mormântul logofătului Costachi Conachi, tatăl soţiei caimacanului Nicolae Vogoride, şi al fiicei sale, Ecaterina (Cocuţa), un sobor de preoţi din municipiu şi din parohiile învecinate, condus de părintele protoiereu Gheorghe Joghiu, a oficiat slujba Sfintei Liturghii şi slujba Parastasului pentru făuritorii Unirii Naţionale. La conacul lui Costache Conachi din localitatea Ţigăneşti, în prezent monument istoric, în anii 1853 - 1857 a fost analizată problema unionistă şi s-au pus bazele Unirii de la 1859. Apoi, în sala de festivităţi a Protoieriei Tecuci s-a desfăşurat un amplu program cultural-artistic, prezentat de elevii şcolilor gimnaziale nr. 1, nr. 5 şi nr. 11 din municipiu.
Astfel de manifestări au avut loc şi în Protoieria Covurlui, la Mânjina - astăzi comuna Costache Negri -, unde se află casa memorială care este amenajată în conacul ce a aparţinut familiei marelui patriot Costache Negri, personalitate a epocii cu rol marcant în pregătirea Unirii Principatelor Române şi, ulterior, reprezentant al Principatelor Române la Istanbul. Aici, Costache Negri împreună cu marii oameni de cultură şi paşoptişti Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo sau Ion Ghica puneau la cale realizarea acestui ideal, al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859. După săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, la Casa memorială „Costache Negri“ a fost oficiată slujba Parastasului pentru toţi oamenii politici şi de cultură care au înfăptuit „Mica Unire“.