Fără supraacciza la carburanţi şi TVA de 19% din 2017
Mai multe taxe vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2017, printre care „taxa pe stâlp” și supraacciza la carburanţi. În plus, TVA va fi redus de la 20% la 19%. În aceste condiții, statul va obține, anul viitor, cele mai mici venituri din taxe şi impozite din ultimii 20 de ani, potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Unele reglementări prevăzute, anul acesta, în Codul Fiscal sunt aplicabile începând cu prima zi a anului viitor. Astfel, impozitul pe construcţii, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp”, va fi eliminat, cota impozitului pe dividend va fi redusă de la 16% la 5%, supraaciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru, va și ea eliminată, ceea ce va determina o scădere a prețului carburanților cu aproximativ 50 de bani/litru, după cum estimează specialiştii.
O altă modificare fiscală, aplicabilă de la 1 ianuarie 2017, o reprezintă reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 20% la 19%, cu impact direct atât asupra consumatorilor, cât şi asupra agenţilor economici. În același timp, anul viitor va fi păstrată cota TVA redusă la 9%, respectiv 5%, pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii. De exemplu, cota de TVA redusă la 9% va fi aplicabilă, şi anul viitor, pentru lucrări și servicii agricole, dar şi pentru inputurile folosite în agricultură. Agricultorii, persoanele fizice autorizate şi fermele de familie ar putea beneficia în scurt timp de un mecanism simplificat de TVA, acesta aflându-se în pregătire la Ministerul Finanţelor. „O măsură pe care am luat-o se referă la un mecanism simplificat de TVA pentru agricultori, persoane fizice, PFA sau pentru fermele de familie”, a anunțat primul-ministru Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă comună cu reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, desfășurată la sfârşitul săptămânii trecute.
Potrivit premierului, aceste categorii de agricultori pot opta pentru înscrierea în regim de TVA normal sau pentru un mecanism simplificat, care va presupune un TVA zero. „Aceștia nu vor factura cu TVA şi nu vor deduce TVA, deci vor fi scutiţi de toată această birocraţie şi această înregistrare a TVA. Însă dat fiind faptul că aceşti agricultori totuşi cumpără cu TVA inclus în preţ anumite inputuri, Ministerul Finanţelor pregăteşte acum un mecanism prin care aceşti agricultori să poată să recupereze această sumă sau această cheltuială suplimentară”, a adăugat Dacian Cioloș. Cei care vor cumpăra produsele respective de la agricultor și care, în general, sunt agenţi economici plătitori de TVA își vor recupera diferenţa de la stat, în mecanismele de rambursare a TVA, a explicat premierul.
Tot de la 1 ianuarie 2017, mai multe persoane vor scăpa de plata impozitului pe veniturile din pensii, întrucât plafonul de impozitare va fi mărit, iar sumele nereținute ca impozit se vor adăuga la pensie.
Adoptarea noului Cod Fiscal, cu aceste reduceri de taxe şi impozite, va avea ca efect o scădere a veniturilor către bugetul de stat, în 2017, din taxe şi impozite, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Agerpres. Acesta precizează că, de când se realizează astfel de statistici, de mai bine de 20 de ani, nu s-a înregistrat o scădere așa de mare a veniturilor la bugetul de stat. „Dacă vom continua la nesfârşit cu această abordare, suntem pe calea sigură către disoluţia statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supravieţui”, a avertizat Ionuț Dumitru.