Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Dezbatere privind intervenția veterinarilor în caz de epidemii
Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fi prevenite şi combătute eficient bolile grave ale animalelor, au fost câteva dintre temele dezbătute de medicii veterinari la o conferință națională desfășurată săptămâna trecută în județul Tulcea.
Prima ediţie a conferinţei naţionale „Vet Health Connections”, organizată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Autoritatea naţională de resort şi de Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării, a reunit specialişti care au participat la discuții pe două secţiuni, „Sănătate animală”, respectiv „Siguranţă alimentară”. „Am considerat că este nevoie de o conferinţă naţională în domeniu la Tulcea, pentru că, în decursul istoriei recente, în judeţ s-au înregistrat mai multe boli majore”, a spus directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă.
Ideea înfiinţării unei structuri specializate în intervenţii în crizele epidemiologice la animale a fost una din temele dezbătute la conferință. „În caz de epizootii, medicul veterinar are foarte multe atribuţii, să facă evaluarea animalelor, ecarisarea teritoriului, să sacrifice animalele, să le îngroape, să facă dezinfecţiile. Sunt atribuții care depăşesc condiţia de medic veterinar şi ar trebui să existe unităţi specializate” care să intervină, a argumentat, pentru Agerpres, Mitică Tuchilă. Medicul veterinar Daniel-Narcis Maftei a atras atenţia asupra faptului că, în epidemii, presiunea asupra DSVSA-urilor este foarte mare, iar veterinarii ajung să fie văzuţi de populaţie drept „criminali de animale”.
Directorul Tuchilă a susținut microciparea care ar rezolva situațiile în care se transportă animale care au documente, dar nu şi crotalii aplicate. „Datorită faptului că tehnologia a avansat, există microcipuri mult mai elaborate şi ar putea fi aplicate şi animalelor de rentă, la fel ca la câine şi pisică, şi atunci nu s-ar mai putea pierde un crotaliu şi nu ar mai exista fraude privind înlocuirea unui crotaliu sau comandarea de crotalii duplicat”, a atras atenţia șeful DSVSA Tulcea.
O altă temă a fost modificarea legislației, în sensul menţionării numărului de animale care pot fi crescute într-o fermă de subzistenţă. „Legea zootehniei stabileşte câte animale creşte omul în curte, dar nu e stipulat un număr de animale de la care exploataţia trebuie înregistrată sau autorizată sanitar-veterinar. (...) Noi, veterinarii, nu avem o lege în care să se menţioneze că exploataţia de 10.000 de oi trebuie să fie organizată într-o formă juridică şi autorizată, aşa încât proprietarul o trece pe persoană fizică şi merge cu 10.000 de oi fără nici o problemă”, a arătat directorul DSVSA Tulcea. (C.Z.)