Uniunea Europeană are de duminică, 1 decembrie, un nou Executiv comunitar, după ce echipa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a obținut un vot pozitiv în plenul Parlamentului de la Strasbourg.
„Evoluție îngrijorătoare” a conflictului din Ucraina
Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea şi brutalitatea” războiului și este „dovada că Rusia nu doreşte absolut deloc pacea”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut comunităţii internaţionale să „reacţioneze” la faptul că Moscova folosește Ucraina ca „teren de testare”.
Primele reacții au venit de la ONU și NATO. Utilizarea de către Moscova a unei rachete balistice experimentale pentru a lovi Ucraina este o „nouă evoluţie îngrijorătoare” în conflict, a afirmat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, cerând părţilor „să ia măsuri urgente către o detensionare a situaţiei, pentru a asigura protecţia civililor şi a infrastructurii civile critice”, relatează AFP.
Folosirea de către Rusia a noii rachete balistice împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”, a comunicat Farah Dakhlallah, purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP. „Este un nou exemplu de atac al Rusiei împotriva oraşelor ucrainene. Rusia încearcă să terorizeze populaţia civilă din Ucraina şi să-i intimideze pe cei care susţin ţara”, a declarat Dakhlallah.
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat lansarea rachetei joi seară, într-un discurs către naţiune, în care a avertizat că Moscova ar putea lovi instalaţiile militare ale oricărei ţări ale cărei arme sunt folosite împotriva sa, transmite Reuters. Mai exact, Rusia a testat „în condiții de luptă” un nou sistem de rachete hipersonice fără încărcătură nucleară, numit „Oreşnik” (aluniş), ca răspuns la acţiunile agresive ale ţărilor NATO, a spus Putin la televiziunea de stat rusă, vorbind despre „caracterul mondial” pe care l-a căpătat conflictul.
Ca reacţie, Casa Albă a declarat că „Rusia este cea care provoacă escaladarea”, în condiţiile în care Moscova acuză Washingtonul că a agravat conflictul autorizând folosirea armelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi teritoriul rus. „Escaladarea majoră este că Rusia s-a îndreptat către o altă ţară”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, amintind și faptul că soldaţi nord-coreeni luptă în prezent împotriva Ucrainei. SUA „nu au nici un motiv” să-şi schimbe doctrina nucleară după ce Rusia a făcut acest lucru, a adăugat ea.
Pe de altă parte, Reuters a relatat miercuri că Putin este deschis să discute încetarea focului cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, dar exclude orice concesii teritoriale majore şi acceptarea ambițiilor Kievului de a adera la NATO. Întrebat despre afirmațiile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că preşedintele rus este pregătit pentru contacte şi negocieri. (C. Z.)