Fructele şi legumele cu pulpă albă conferă protecţie împotriva accidentelor vasculare
Un studiu realizat de cercetătorii olandezi arată că gradul de protecţie împotriva accidentelor vasculare cerebrale creşte în funcţie de culoarea pulpei fructului sau legumei. Cercetătorii olandezi au strâns date despre circa 20.000 de adulţi, cu vârsta medie de 41 de ani, incidenţa accidentului vascular (AVC) fiind observată în zece ani, paralel cu obiceiurile alimentare. Fructele şi legumele au fost împărţite în patru categorii: verzi (varză, salată), portocalii/galbene (citrice), roşii/violet (legume roşii) şi albe (îndeosebi merele şi perele). Nici o asociere n-a fost depistată între primele trei grupe şi AVC. În schimb, marii amatori de fructe şi legume cu pulpa albă au prezentat un risc de AVC mai mic cu 52% faţă de cei care nu consumă astfel de alimente. Un aport zilnic de 25 g de fructe şi legume albe scade riscul de AVC cu 9%.