Gălbenuşurile crude, bogate în antioxidanţi
Două gălbenuşuri crude de ou conţin de două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr, susţine un grup de experţi de la Universitatea Alberta din Canada, potrivit cărora ouăle de găină reprezintă o sursă bogată în antioxidanţi, care pot preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi a cancerului. În urma unei analize a gălbenuşului de ou, ei au constatat că acesta conţine doi aminoacizi - triptofanul şi tirozina - cu proprietăţi antioxidante deosebite. Proprietăţile benefice ale ouălor se reduc la jumătate în cazul în care sunt fierte sau prăjite, iar prepararea lor la microunde diminuează şi mai mult efectul lor terapeutic. Proteinele din ou trec printr-un proces de transformare sub influenţa enzimelor din stomac şi intestinul subţire şi favorizează producerea de peptide, acestea din urmă acţionând la fel ca mijloacele de scădere a tensiunii.