Graviola, un suport puternic în chimioterapie

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 09 Septembrie 2019

Graviola (Annona Muricata) este un fruct verde cu țepi care crește în pădurile tropicale ale Americii de Sud. Fructele graviolei sunt o sursă bogată de vitamine B1, B2, C și minerale indispensabile organismului, precum calciu, zinc, magneziu, potasiu, fosfor.

Consumul fructului sau al sucului de graviola poate avea beneficii în lupta cu numeroase boli. Fructul este un citostatic puternic, antidiabetic, inhibă virusul hepatitei B și C, analgezic, antibacterian, antihelmintic, anticonvulsivant, antidepresiv, antifungic, antimicrobian, antineoplasmic, antiparazitic, astringent, antitumoral, antiviral, depresant cardiac, reduce ritmul cardiac, citotoxic, febrifug, hipotensiv, sedativ, vasodilatator, stimulent digestiv etc.

S-a demonstrat științific că acest fruct-minune are proprietatea de a distruge celulele maligne din 12 tipuri diferite de cancer. Pe lângă fruct, se folosesc și semințele, dar și frunzele, pentru producerea unor tratamente eficiente împotriva multor boli, inclusiv cancerul. Graviola conține 82 de Acetogenine diferite care oferă un suport puternic în chimioterapie. În urma testelor de laborator s-a demonstrat că extractul de graviola este de 10.000 de ori mai puternic decât chimioterapia, așadar distruge diverse tipuri de cancer rezistente la metodele clasice de tratament.

De asemenea, acest fruct este un bun stimulent al sistemului imunitar, ajută la îmbunătă­țirea sistemului digestiv, are proprie­tăți antioxidante, energizante, com­bate guta, durerile de spate etc. 

Graviola se consumă ca atare sau este folosit în multe rețete precum înghețata, prăjituri, ­shake-uri, supe sau lângă legume sote.

Rețete:

„Clafoutis” cu graviola

Ingrediente: 2 fructe potrivite de graviola, 150 g făină, 100 g zahăr, 4 ouă, 20 ml lapte, 25 g unt, un pic de sare, vanilie, un praf de copt.

Mod de preparare: Se curăță fructele și se taie bucăți, apoi se pun într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, după care se introduc în cuptorul preîncălzit. Între timp se prepară un aluat din celelalte ingrediente. După ce aluatul este gata, se scoate tava din cuptor și se toarnă aluatul peste fructe, după care se mai introduce pentru 15 minute în cuptor. Tarta clafoutis se poate servi călduță.

Cremă de graviola

Ingrediente: 50 ml lapte, 50 gr făină, 2 ouă, 1 fruct graviola, 50 gr zahăr.

Mod de preparare: Se bat foarte bine gălbenușurile cu zahărul până se albesc, se adaugă laptele călduț și se pun ingredientele pe foc până se omogenizează amestecul și se mai adaugă din când în când și fructul cu pulpa sa, dată prin blender. După ce se ia crema de pe foc, se adaugă și albușurile bătute spumă, se omogenizează bine și apoi se toarnă crema în cupe și se dă la rece. Se poate servi cu frișcă și diverse sosuri de ciocolată, caramel sau fructe de pădure.