Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Patriarhia Română

Un articol de: Silviu Dascălu - 20 Noiembrie 2017

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit sâmbătă, 18 noiembrie, la Reședința Patriarhală, vizita Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Evenimentul a avut loc după slujba Sfintei Liturghii, la care cântăreții au dat răspunsurile împreună cu Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Patriarhul României i-a felicitat pe psalții maramureșeni pentru activitatea desfășurată și le-a vorbit despre importanța muzicii bizantine în viața credincioșilor.

„Apreciem faptul că veniți de departe, din Maramureș, și mai mult apreciem faptul că ați redescoperit importanța, frumu­sețea și profunzimea muzicii bizantine. În general, nu prea s-a mai cântat multă muzică bizantină din timpul jurisdicției Patriarhiei Ecumenice la Mănăstirea Peri din Maramureș. Această redescoperire și cultivare a muzicii bizantine, care exprimă conținutul Liturghiei bizantine și care este în acord cu pictura bizantină, cu imnografia bizantină, este pentru noi normativă. Apreciem și faptul că muzica bizantină a contribuit la menți­nerea credinței, dar și la menți­ne­rea unității noastre”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, a arătat care este rostul cântării bisericești.

„Rostul muzicii în biserică este în primul rând de a susține rugăciunea, care este legătura omului cu Dumnezeu. De aceea, Fericitul Augustin spunea că dacă place mai mult melodia decât conți­nutul, atunci nu este o creștere duhovnicească. Accentul trebuie să cadă pe cuvântul transmis, fapt pentru care în Biserica Ortodoxă nu sunt acceptate în general instrumentele muzicale, care se interpun între vocea umană și Dumnezeu”, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, psalții au primit daruri din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, după care au vizitat Palatul Patriarhiei.