Harul deosebit al Cuvioasei
Evlavia pelerinilor către Sfânta Cuvioasă Parascheva este manifestată în aceste zile la Iași prin rugăciunile aşezate la racla ce adăposteşte sfintele ei moaşte. Din mai multe părţi ale ţării, oamenii au ajuns la Iaşi şi în dimineaţa zilei de luni, 10 octombrie 2022. O parte dintre aceştia o au pe Sfânta ocrotitoare a casei şi a familiei. Pe foarte mulţi Cuvioasa i-a ajutat, astfel că şi-au îndreptat paşii către Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
„Sfânta Parascheva este ocrotitoarea casei noastre”
Maria din Măicăneşti, judeţul Vrancea: „Am venit la Sfânta Parascheva împreună cu preotul paroh şi cu alţi pelerini pentru a o ruga să fim sănătoşi. Sfânta Parascheva este ocrotioarea casei noastre. Pe soţul meu îl cheamă Paraschiv. Provin dintr-o familie de credincioşi ortodocşi iubitori de sfinţi. Aceeaşi credinţă am transmis-o şi copiilor noştri. Pe drumul către Iaşi am cântat şi ne-am rugat în autocar împreună cu ceilalţi pelerini”.
Ioan din Bacău: „Vin de mai mulţi ani la Sfânta Parascheva ca să ne rugăm pentru cei dragi şi pentru lumea întreagă. Atmosfera de sărbătoare de la Iaşi este unică în ţara noastră. Îi îndemn pe toţi să vină la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a se bucura de harul deosebit al Cuvioasei”.
„Fiecare al şaselea sat din Macedonia are o biserică închinată Cuvioasei”
Un grup de pelelerini din Macedonia s-a închinat astăzi la racla Sfintei Parascheva şi la cea a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, aflate în baldachinul din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Ghidul credincioşilor macedoneni a fost părintele Oliver Ivanovski de la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Bitola. Preotul Oliver vine de două decenii la hramul Sfintei Parascheva, în preajma zilei de pomenire a Cuvioasei, 14 octombrie. În acest an, majoritatea pelerinilor din grup au poposit la Iaşi pentru prima dată. „Vin de două decenii la Sfânta Parascheva cu pelerini macedoneni. Din acest grup fac parte şi aromâni. Cultul Sfintei Parascheva în Macedonia este la fel de răspândit ca în România. Femeia macedoneancă se roagă la începutul zilei la Dumnezeu, apoi la Maica Domnului şi apoi la Sfânta Parascheva. Pilda Sfintei Parascheva pentru femeia macedoneancă este nespus de mare. Fiecare al şaselea sat din Macedonia are o biserică închinată Cuvioasei”, ne-a relatat părintele Oliver Ivanovski, care a absolvit studiile universitare de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Soţia părintelui este născută, de altfel, în Fălticeni, judeţul Suceava.
„Mereu mă gândesc la Sfânta şi înalţ o rugăciune!”
Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită la Catedrala Mitropolitană din Iaşi de mii de pelerini veniţi din mai multe părţi ale ţării. Aseară (n.r. duminică, 9 octombrie 2022), la rândul format spre baldachinul frumos împodobit cu flori, oamenii s-au aşezat cu evlavie şi cu răbdare. Pelerinii au cântat Acatistul Ocrotitoarei Moldovei și alte multe rugăciuni până să ajungă la cinstitul odor. „Am venit la Iaşi pentru a ne ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru sănătate, linişte şi pace. Mereu mă gândesc la Sfânta şi înalţ o rugăciune, un gând bun. Mi-a plăcut foarte mult baldachinul cu flori! Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor celor ce l-au împodobit”, s-a exprimat Maria din Bârlad, judeţul Vaslui.
„Am ajuns la Cuvioasa pentru a-i cere ajutor spre mântuirea noastră şi pentru a pune început bun, ca să fim buni creştini. În zilele noastre, trebuie să-i cinstim mai mult pe sfinţi pentru a ne mărturisi credinţa. Se vorbeşte foarte mult de rândul Cuvioasei. Este foarte bine că oamenii vin către Sfânta, aceasta arătând că Ortodoxia este vie. Credinţa adevărată este cea mai mare valoare a noastră, a ortodocşilor. Vin la Sfânta Parascheva de 30 de ani cu mare dragoste şi cu multă bucurie”, a mărturisit Vasile din Constanţa.
„Am venit cu cele mai bune gânduri la Sfânta Parascheva, ca să mă rog pentru cei patru copii, pentru cei opt nepoţi şi cei doisprezece strănepoţi”, ne-a relatat Elena din Mileanca, judeţul Botoşani.