Hirotonie în ajunul sărbătorii Sfintei Parascheva la Iași

Un articol de: Flavius Popa - 13 Octombrie 2024

Numeroși pelerini veniți să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au luat parte duminică dimineață, 13 octombrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a hirotonit un preot pe seama Paraclisului Ecclesia din cadrul Muzeului Mitropolitan.

În ajunul sărbătorii din inima Moldovei, alături de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul au mai slujit părinții Catedralei Mitropolitane, precum și clerici din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor. 

În predica sa rostită după citirea Pildei Semănătorului de la Evanghelia după Sfântul Luca (cap. 8, 5-15), Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul i-a îndemnat pe credincioși să fie recunoscători tot timpul Domnului pentru a deveni „purtători de inimă curată și bună”: „Suntem chemați să fim oameni cu inimă bună și curată. Mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care ni le pune înainte, pentru întâlnirile și oportu­nitățile pe care le pune în viața noastră, mulțumim lui Dumnezeu pentru sfinții Săi, care rămân pentru noi pildă de îmbărbătare și izvor de har, pentru că osemintele lor, devenite sfinte moaște, arată că harul, odată unit cu omul, rămâne dătător de putere. De aceea sărutăm moaștele sfin­ților, pentru că am cunoscut acolo puterea și harul lui Dumnezeu. Am cunoscut că nu doar lu­crarea omenească este îndestulătoare pentru a sfinți pe om, ci împreună-lucrarea omului cu Dumnezeu. Mulțumim lui Dum­nezeu pentru sfinți, pentru întâlnirile pe care ni le pune înainte, pentru darurile Sale și devenind oameni mulțumiți, împăcați cu noi înșine și cu Dumnezeu, devenim oameni purtători de inimă curată și bună, pe care Domnul o recunoaște și căreia Domnul îi spune zi de zi, întru odihnă: «Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune, întru bucuria Domnului tău»”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Teotim Andreica a primit Taina Preoției pe seama Paraclisului Ecclesia din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași. Alături de noul preot au mai fost prezenți membrii familiei, precum și prieteni și clerici de la Departamentul Pro Vita Iași.