Hramul bisericii închinate Sfântului Nicolae din Mahmudia
Biserica cu hramul „Aducerea moaștelor Sfântului Nicolae” din localitatea Mahmudia, Episcopia Tulcii, şi-a sărbătorit miercuri, 9 mai, patronul spiritual.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând credincioși atât din localitate, cât și din parohiile învecinate.
„În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae pentru Răsăritul și Apusul creștin și în mod special despre locul pe care îl ocupă acest sfânt în evlavia și cinstirea poporului român. La sărbătoare au participat numeroși credincioși, elevi de la școala din localitate, îmbrăcați în costume populare, și autorități locale, în felul acesta fiind marcată și Ziua Europei, care este o sărbătoare anuală a păcii și unității pe continentul european”, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial al Episcopiei Tulcii.
După oficierea Sfintei Liturghii, la monumentul din centrul localității Mahmudia, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii și eroii satului, la finalul slujbei, copiii de la școala din localitate recitând și mai multe poezii patriotice. „Amintim că preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, unul dintre clericii de seamă ai Bisericii noastre și un fervent apărător al Ortodoxiei în perioada dinainte de 1989, s-a născut în localitatea Mahmudia, care-i prețuiește numele și valoarea până astăzi”, a adăugat pr. Felix Neculai.
Mahmudia, străvechea așezare Salsovia, se găsește situată pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării, informațiile istorice consemnând existența unei modeste biserici din pari, nuiele şi vălătuci de pământ încă din ultima parte a dominației otomane asupra Dobrogei, între anii 1863 şi 1867.
Pe la anul 1900 se încep lucrările de construcție pentru un nou locaș de cult de mari dimensiuni, lucrări care nu au fost finalizate niciodată. Actuala biserică a fost construită între anii 1972 şi 1973, cu osteneala enoriașilor și sub coordonarea fostului protoiereu de Tulcea, Gheorghe Ciocănel.