Hramul istoric al Mănăstirii Mihai Vodă de la Turda

Un articol de: Darius Echim - 21 August 2023

În ziua când s-au împlinit 423 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului Mihai Viteazul, sâmbătă, 19 august, la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, județul Cluj, construită pe locul unde a fost asasinat voievodul, a fost sărbătorit hramul istoric.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhi­episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța simțului jertfelniciei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasios”.

La finalul Liturghiei, la monumentul voievodului Mihai Viteazul, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului. În cadrul hramului a urmat o scenetă care a evocat momentele semnificative din domnia voievodului Mihai Viteazul. Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori, urmată de defilarea gărzii de onoare.

Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată în anul 2002, după ce în luna august 2001, la ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Turda, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mănăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul în anul 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, când a fost înălţată o troiţă din lemn pe locul asasinatului. 
Aşezământul monahal este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri Mihai Vodă din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591. Biserica mănăstirii a fost sfințită la data de 19 august 2018. Obştea mănăstirii numără 12 viețuitoare, stareţă fiind stravrofora Andreea Zdrobău, iar duhovnici, arhimandritul Ilie Hanuschi și ieromonahul Efrem Crișan.