Hramul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților”-Părhăuți
Una dintre cele mai reprezentative ctitorii boiereşti din prima jumătate a secolului al XVI-lea, biserica Mănăstirii Părhăuți, recent înființată, sărbătorește în aceste zile 500 de ani de la târnosire.
Manifestările prilejuite de hramul aniversar au debutat vineri seara, 17 iunie 2022, când mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost adusă pentru a binecuvânta credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Odorul de mare preț a poposit pentru două zile din tezaurul Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, a încununat momentul de sărbătoare cu Liturghia arhierească. În mijlocul credincioșilor s-au aflat trei ierarhi ai Sinodului mitropolitan al Moldovei și Bucovinei: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, ierarhii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la un Altar special amenajat în curtea așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Fiu al satului, Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a rostit la momentul rânduit un cuvânt de învățătură dedicat momentului aniversar, evocând cele mai importante evenimente din istoria lăcașului de cult și a ctitorului său, logofătul Gavriil Trotușan. Totodată, a fost amintit faptul că fila de istorie scrisă în această zi, la cinci veacuri de la sfințirea bisericii comunității din Părhăuți, rămâne una dintre cele mai luminoase pagini scrise în această parte a Bucovinei.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Ignatie le-a vorbit celor prezenți despre felul în care a luat naștere sărbătoarea închinată Tuturor Sfinților, a celor care și-au dăruit viața Mântuitorului Iisus Hristos. Nu în ultimul rând, ierarhul a lansat un îndemn la urmarea exemplului celor care au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu, fiecare dintre noi având ocazia să primească darul sfințeniei.
Au mai luat cuvântul reprezentanți ai autorităților locale și județene, și anume Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, și Mugurel Bocancea, primarul comunei Todirești, care i-a înmânat o distincție părintelui stareț, protos. Siluan Bouleanu, ca dovadă a mulțumirii și aprecierii pentru revigorarea vieții religioase în zonă.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Dintre cei care au primit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” îl amintim pe protos. Siluan Bouleanu, starețul Mănăstirii Părhăuți.
Diplome de vrednicie au fost acordate și reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, cei implicați primind Ordinul „Mușatinii”.
În cadrul evenimentului a fost conferit și Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” lui Alexandru Prelipcean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
La final, părintele stareț, în semn de mulțumire pentru slujirea și arhiereasca binecuvântare, a dăruit ierarhilor câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea ca mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae să ajungă în dulcea Bucovină, evidențiind faptul că Arhiepiscopul Mirelor Lichiei a făcut parte din soborul slujitor prin prezența sfintelor sale moaște în mijlocul credincioșilor. Înaltpreasfinția Sa i-a invitat pe toți cei prezenți și la sărbătoarea care aduce aminte de aducerea în Cetatea Sucevei a moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale debutează azi, 22 iunie 2022, cu procesiunea cu racla cu sfintele moaște în municipiul Suceava. Seria de manifestări dedicate celui dintâi ocrotitor al Moldovei va culmina vineri, 24 iunie, cu Sfânta Liturghie arhierească, la care vor lua parte mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre.
Sărbătoarea Mănăstirii Părhăuți, prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”, face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu - Moștenirea Mușatină - credință, cultură, istorie.