Hramul Mănăstirii Lacu-Sărat din Brăila

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 30 Iulie 2018

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” situată în staţiunea Lacu-Sărat din judeţul Brăila şi-a sărbătorit hramul vineri, 27 iulie. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.

Hramul bine-cunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini sosiți în mod special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cuvântul adresat cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a arătat: „Sfântul Pantelimon este ocrotitorul mănăstirii din stațiu­nea Lacu-Sărat, dar este și tămăduitor al bolnavilor care vin în această stațiune recunoscută drept o «Vitezdă» pentru sănătatea trupească. Aceste două ipostaze, de sănătate sufletească și trupească, arată încă o dată rolul Bisericii de a fi un spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un ­loc al iubiri lui Dumnezeu față ­de toți oamenii”, a explicat Înaltpreasfinția Sa. Ierarhul a mai precizat: „Sfânta Evanghelie de astăzi ne-a invitat să primim și medicamentul prin care Sfântul Pantelimon a reușit să devină vindecător, și anume, iubirea față de Mântuitorul Iisus Hristos, din care s-a născut iubirea față de aproapele, iubire ce ne conduce la unitate în credință și la solidaritatea dintre noi”.

La final, a fost săvârşit Parastasul pentru ctitori. După tradiţie, maicile mănăstirii au oferit 600 de pachete cu alimente credin­cioș­ilor prezenți la hramul mănăstirii și au pregătit o agapă pentru persoanele în vârstă de la un centru de recuperare din stațiune.