Hramuri și pelerinaj în Capitală și Ilfov
În a doua duminică după praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit pe toți sfinții români. În Capitală și județul Ilfov, în această zi au fost săvârșite mai multe slujbe arhierești la locașuri de cult, fie pentru serbarea hramului, fie pentru marcarea unor evenimente importante din viața comunității parohiale.
Duminica Tuturor Sfinților Români a fost deosebită pentru comunitatea Parohiei „Biserica Albă” din Protopopiatul Sector 1 Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat importanța pentru viața Bisericii a chemării de către Mântuitorul Iisus Hristos a celor dintâi ucenici la slujirea apostolică. De asemenea, a reliefat însemnătatea mărturisirii credinței ortodoxe, având exemplul sfinților. „Chemarea aceasta de a-L mărturisi pe Hristos înaintea oamenilor este datoria tuturor oamenilor. Dacă Apostolii au făcut-o prin predică, noi, ceilalți, trebuie să o facem prin viața noastră, pentru a dovedi că suntem cu adevărat urmași ai lui Hristos și că Evanghelia Lui este cartea noastră de căpătâi, după care ne conducem și ne construim viața noastră de zi cu zi. […] Sfinții Români, asemenea tuturor sfinților, nu s-au sfiit, indiferent de regimul politic, de starea lor socială, de epoca în care au trăit, de demnitatea pe care au avut-o, să-L mărturisească pe Hristos înaintea oamenilor, iar cei mai mulți dintre ei au făcut-o cu prețul vieții lor”, a spus ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Silviu-Gabriel Enache a fost hirotonit diacon.
Hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală
Numeroși credincioși au participat și la hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. În soborul slujitorilor au fost stareți și arhimandriți de la mănăstiri din Capitală și Ilfov. „Pe toți acești sfinți, care au fost incluși în această mare ceată cinstită a tuturor Sfinților Români pe care îi cunoaștem și pe care astăzi îi cinstim, dar și pe sfinții pe care nu îi cunoaștem cu numele, să îi avem modele de viață, de păstrare a credinței strămoșești, unitare, dar și a unității noastre. Este o datorie și pentru noi ca să le vedem credința și să le urmăm faptele. Este o datorie și pentru noi ca să ne iubim Biserica și neamul”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul, în cuvântul de învățătură.
La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist , ctitorul așezământului monahal. Cu prilejul hramului, au fost oferite pentru credincioși peste 600 de Biblii și pachete cu hrană caldă.
Pelerinajul de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Voluntari, județul Ilfov, a culminat duminică, 10 iunie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la parohii din cadrul Protopopiatului Ilfov Nord. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Domnului Hristos. „Evanghelia de astăzi ne spune că Mântuitorul Hristos le-a oferit ucenicilor săi privilegiul de a fi pescari de oameni, adică învățători ai lumii, sau vânători către Împărăția cerurilor care i-au adus pe oameni la bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Ei L-au urmat pe Domnul Hristos până la capăt. Ei au devenit, din neînvățați și simpli, oameni înțelepți pentru că au primit darurile cele bogate ale Duhului Sfânt făgăduite de Domnul Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
La final, i-a felicitat pe organizatorii pelerinajului, pe invitații din Grecia prezenți la acest eveniment bisericesc, dar și pe credincioșii care au participat la pelerinajul de la Voluntari și s-au închinat la Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, la moaștele Sfântului Ierarh Spiridon din insula Corfu, Grecia, și la Icoana Maicii Domnului „Prodromița”.