Iacobdeal, atracția inedită din Munții Măcinului
Cariera de piatră de la Iacobdeal de la finalul secolului al XIX-lea, exploatată de italienii veniţi în România să muncească, se transformă încet-încet într-un loc turistic tot mai căutat. Situat în județul Tulcea, în Munții Măcinului, lacul Iacobdeal este preferat de pasionații de fotografie, dar şi de cei care caută locuri inedite în care să călătorească.
Transformarea zonei într-o atracţie turistică a început în urmă cu doi ani, prin accesarea fondurilor europene de către Grupul de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche, proiectul, în valoare totală de 40.000 de euro, fiind realizat acum în proporţie de 80%, potrivit iniţiatoarei, Ana Ţăranu.
„A fost uşor să facem lucrurile, pentru că le-am făcut cu drag. Ne-a fost foarte greu să obţinem autorizaţiile, pentru că termenele noastre legale sunt mari. (…) Am ajuns să obţinem autorizaţia de construire după un an şi jumătate de la semnarea contractului, iar lucrul acesta ne-a întârziat foarte mult“, a declarat, pentru Agerpres, Ana Ţăranu.
Până acum, s-au construit câteva foişoare în care turiştii se pot ascunde de soare şi s-au finalizat reţeaua de apă menajeră şi toaletele. Urmează să se amenajeze zona de camping, care va avea 24 de locuri.
Un al doilea proiect care se dezvoltă pe malul lacului este realizat prin Grupul Local pentru Pescărie Durabilă Dunărea Veche - Braţul Măcin și are drept obiectiv realizarea unor investiţii în prepararea şi vânzarea produselor de peşte şi un buget total de aproximativ 52.000 de euro.
Situat în apropiere de drumul naţional care leagă judeţul Constanţa de trecerea Dunării cu bacul dintre localităţile Smârdan şi Brăila, lacul Iacobdeal este preferat de cei care vor câteva instantanee într-un cadru deosebit, dar şi de cei care vor să scape de arşiţa soarelui.
Actualul lac a fost o carieră de piatră, iar Victor Iancu, în vârstă de 83 de ani, născut în satul Greci, nepot al unui pietrar italian venit în România să muncească la cariera din Iacobdeal, spune că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, nimeni nu se gândea că locul din care se exploata granit va deveni un lac.
„Mama îmi povestea că în colonia de la Iacobdeal a fost şi o sală de spectacole, se făcea şcoală acolo, oamenii aveau case, e drept, nu foarte rezistente, dar era o localitate la Iacobdeal. Unde este actualul lac era carieră, se scotea piatră din ea“, a declarat Victor Iancu.
Lacul Iacobdeal s-a format după o derocare, iar unii localnici susţin că pe fundul lui se mai află încă vagonete de piatră care nu au putut fi scoase din cauza apei care a acoperit totul.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, Parcul Naţional Munţii Măcinului este singura zonă din UE unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene.
(Cristina Zamfirescu)