Icoane şi simţire ortodoxă, duminică, la Roma
„Duminica Ortodoxiei“, prăznuită an de an de Biserica Ortodoxă în prima duminică a Postului Mare, a fost serbată de românii ortodocşi de la Roma printr-o procesiune cu icoane, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Procesiunea de anul acesta a adunat peste 1000 de persoane, dublu faţă de anul trecut, când Ortodoxia a fost serbată prima dată la Roma în acest fel.
Procesiunea a început duminică, 21 februarie, la orele 16.00, de lângă biserica Centrului Eparhial, sub forma unei coloane alcătuită din grupuri de credincioşi, conduse de preoţii de la cele 22 de parohii şi paraclise din Roma şi împrejurimi, cărora li s-au adăugat membrii Frăţiei Tinerilor Ortodocşi din episcopie, Nepsis-Italia. Traseul procesiunii a constat în ocolirea parcului de la Centrul Eparhial, răstimp în care s-au intonat fără oprire troparul „Duminicii Ortodoxiei“ şi troparele hramurilor tuturor parohiilor participante la manifestare. Astfel, cât a durat procesiunea s-au auzit cele mai frumoase cântări ale sărbătorilor din calendarul bisericesc, trezind în sufletele participanţilor frânturi din bucuria marilor hramuri ale Ortodoxiei. Atmosfera duhovnicească deja creată de răsunetul frumoaselor cântări bisericeşti a fost potenţată şi de sutele de icoane: ale Sfintei Treimi, ale Mântuitorului Hristos, ale Maicii Domnului şi ale altor sfinţi, icoane purtate de cre-dincioşi, de la veselii copilaşi care abia puteau păşi până la bătrânii senini şi cărunţi. Ajunşi în faţa reşedinţei eparhiale, „pelerinii icoanelor“ au format un cerc larg, răspunzând cu „Doamne, miluieşte!“ la cererile înălţate de diaconi către Dumnezeu, pentru pacea şi bunăstarea Bisericii şi a întregii lumi, după care au ascultat cuvântul de bun venit şi de învăţătură, rostit de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei.Pr. Ignazio Blasi, preot slujitor la parohia Roma 3: In Duminica Ortodoxiei, cand vorbim si despre suferintele pe care Parintii Bisericii le-au indurat ca sa ne transmita noua credinta ortodoxa, nealterata, trebuie si noi sa meditam la ce inseamna, in realitate, credinta. Credinta inseamna si traditie, insa, mai mult decat atat, trebuie sa fim constienti ca ea inseamna si viata, adica Adevarul trait zi de zi
Gabriela şi Nichita Cut: Duminica Ortodoxiei ne reaminteşte că nu e destul să ne numim ortodocşi, ci trebuie să şi trăim ca ortodocşi. Iar din cuvantul Preasfinţitului am înţeles că noi, cei mai tineri, trebuie să învăţăm credinţa de la părinţii noştri, dar că avem şi datoria de a o transmite mai departe. Trebuie să ne molipsim de Ortodoxie, iar în felul nostru de a trăi să se vadă lumina şi bucuria Ortodoxiei.
Preasfintitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
In fruntea procesiunii au mers tinerii de la asociatia Nepsis-Italia