În slujba pelerinilor
Zile însorite, grăitoare. Sfinţi iubitori. Oameni fericiţi. Pelerinajul de hramul Catedralei Patriarhale de anul acesta este o mângâiere atât pentru oaspeţii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pelerini de toate vârstele, cât şi pentru gazde, organizatorii acestei ample desfăşurări de forţe benefice pentru suflet şi trup.
Părintele Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial, lector la Facultatea de Teologie din Bucureşti, ne-a oferit date importante despre modul în care s-a organizat evenimentul de maximă intensitate spirituală al Capitalei: „S-a constituit un grup de lucru care s-a ocupat din punct de vedere instituţional din perspectiva organizării pe palierele administrative, ordine, disciplină şi, dacă se poate spune, supraveghere şi control în ceea ce priveşte colportajul între mai multe instituţii care, an de an, cu deosebită solicitudine sunt alături de oganizatorii principali, respectiv sectoarele de resort ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, dar şi din cadrul Administraţiei Patriarhale, cu ocazia acestor evenimente pe care le dorim în primul rând duhovniceşti şi după aceea cu bună rânduială pentru grija, pentru trupul şi sufletul pelerinului care îşi îndreaptă paşii cu pioşenie spre sfintele moaşte.”
„Acești oameni de bine”
Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Sectorul social-filantropic şi misionar coordonat de preotul Ionuţ Viorel Iordăchescu, reuşeşte şi în acest an, graţie efortului propriu şi sprijinului primit de la fiecare protoierie în parte, să distribuie pachete pelerinilor. Conform organizatorilor, au fost pregătite 16-17 mii de pachete cu apă minerală, fructe, ceai, cafea, care sunt împărţite continuu, în zilele de hram, de voluntari, prin asociaţii de tineret acreditate. De asemenea, Sectorul filantropic şi social al Arhiepiscopiei Bucureştilor mai are în grijă şi coordonarea activităţilor medicale.
Credincioşii veniţi din afara Bucureştiului au fost întâmpinaţi încă de vineri, 23 octombrie, prima zi a pelerinajului, de diaconi şi voluntari în Gara de Nord, după cum a declarat preotul Sebastian Gabor, inspector eparhial. Oamenii au găsit înţelegere, un ceai cald, o vorbă bună în cele peste 250 de locuri de odihnă oferite cu generozitate în 17 biserici şi la colegiile „Ion Creangă” şi „Mihai Eminescu”, aflate în apropierea Pieței Unirii.
Un pelerin venit din Piatra Neamț, Constantin, cum s-a prezentat, s-a arătat recunoscător pentru „grija părintească pe care am găsit-o aici.”
Este de evidenţiat colaborarea cu instituţii de necesitate medicală, adică: Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, Societatea Naţională de Cruce Roşie, reprezentată de tineri voluntari inimoşi, şi Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR), „aceşti oameni de bine”, în viziunea părintelui vicar administrativ eparhial Aurel Mihai, `care vor să fie în slujba aproapelui, slujindu-L astfel pe Dumnezeu.”
Renisa Blaga, medic specialist ORL, voluntar AMFOR, vine de cinci ani la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din mult drag pentru oameni: „Asigurăm garda permanent. Există cel puţin un medic AMFOR aici în orice moment din zi şi din noapte. Oferim ajutorul medical persoanelor care ni se adresează. Prescriem şi tratament dacă este cazul. Majoritatea vin cu probleme de tensiune arterială, dureri de cap, de spate, modificări de ritm cardiac. În caz de simptomatologie gravă, îi îndrumăm la Serviciul de Ambulanţă de Urgenţă.”
Adelina Dogaru, voluntar la Crucea Roşie de patru ani de zile, unul dintre coordonatorii principali, a spus: „Facem tot ce putem pentru a ajuta pelerinii. Suntem în jur de 50 de voluntari de la Crucea Roşie, Sector 4, avem ture asigurate în permanenţă. O tură este asigurată de minimum 10 voluntari. Oamenii ne pot găsi aici, la baza Dealului Patriarhiei, în fiecare zi, chiar şi noaptea. Vom oferi ceai cald pe timpul nopţii, când vor fi temperaturi scăzute, mai ales. De asemenea, asigurăm ajutor premedical şi consiliere psihologică pentru cei care au nevoie. Suntem alături şi de cei de la Ambulanţă, când un om are nevoie de ajutor de specialitate. ”
Concluzia cadrelor medicale şi a voluntarilor referitoare la pelerinii care le caută sfatul şi îndrumarea este aceea că mai mult de jumătate dintre aceştia au nevoie de ajutor spiritual, de foarte multe ori, ei resimt durerea sufletească ca pe o durere trupească.
De veghe în lumină
Alături de organizatorii principali, veghetori neobosiţi, amintim prezenţa unor instituţii locale şi centrale ale autorităţii statului. Concret, Jandarmeria Bucureşti şi Poliţia Municipiului Bucureşti, prin Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală a Sectorului 4, asigură păstrarea ordinii, un acces facil pentru pelerini, prin menţinerea unui climat paşnic. Acest efort colectiv nu ar fi fost complet dacă pe Colina Bucuriei nu ar fi existat echipaje de ambulanţă şi echipaje pentru prevenirea şi stingerea incendiilor din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
„Toate aceste activităţi se desfăşoară în baza unui protocol amplu încheiat între Arhiepiscopia Bucureştilor şi Primăria Muncipiului Bucureşti, acolo unde au fost discutate toate detaliile pentru buna desfăşurare a manifestărilor”, a mai spus părintele vicar administrativ eparhial.
Membrii organizaţiilor de tineret care au învăţat să împartă cortul (standul) de prezentare cu reprezentanţi ai Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR): Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR), Studenţi pentru viaţă (SPV), înţeleg şi simt, prin vocea voluntarei Ioana Irina Cioboată: „Pelerinajul organizat cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie este un prilej prin care dobândim sănătate sufletească şi trupească, pace în familii şi în inimi şi, mai presus de toate, mijlocirile Sfântului înaintea Tronului Ceresc.”