„Înălţarea crucii unei biserici reprezintă semnul biruinţei“
Credincioşii din judeţul Vaslui au participat în număr mare la sfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Crasna, Protopopiatul Huşi, judeţul Vaslui. Slujba târnosirii a fost oficiată duminică, 11 mai 2014, de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pr. paroh Ciprian Pilă, care este şi inspector eparhial al Episcopiei Huşilor, a primit distincţia de iconom stavrofor.
Comunitatea enoriaşilor din localitatea Crasna, judeţul Vaslui, a avut bucuria de a participa în Duminica a 4-a după Paşti la slujba sfinţirii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“. Pe lângă localnici, la evenimentul religios au venit sute de credincioşi din satele învecinate şi din alte părţi ale Moldovei. Pe o vreme frumoasă şi caldă, la orele dimineţii a fost întâmpinat Preasfinţitul Episcop Corneliu de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale, de familia preotului paroh, de autorităţile locale, de numerosul sobor de preoţi şi de credincioşii veniţi să participe la acest moment istoric. Slujba sfinţirii a început în exteriorul lăcaşului de închinăciune şi a continuat cu târnosirea sfintei mese, a catapetesmei şi a picturii. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul Huşilor pe un podium special amenajat lângă biserică. Alături de Preasfinţia Sa au slujit părinţi consilieri de la Centrul eparhial Huşi, părinţi protopopi din Eparhia Huşilor, precum şi preoţi parohi şi stareţi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Huşi. După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul Huşilor a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 4-a după Paşti. „Toţi avem nevoie să-L întâlnim pe Hristos, care ştie că de multe ori nu mai avem pe nimeni. În ciuda acestei suferinţe, El ne dă putere de a ne ridica din necazurile noastre. Omul din Evanghelia de astăzi (n.r. duminică), care a fost vindecat, şi-a adus aminte că Hristos a fost cel care i-a oferit vindecarea. El s-a dus să vestească aceasta, arătându-şi recunoştinţa faţă de binefăcătorul său“, a explicat Preasfinţitul Corneliu.
„Dumnezeu a binecuvântat zidirea acestei biserici“
La finalul slujbei, pr. paroh Ciprian Pilă a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru că a sfinţit Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, apoi a menţionat că până la punerea pietrei de temelie a lăcaşului de închinăciune sfinţit, localitatea Crasna nu a avut o identitate. „Dumnezeu a binecuvântat zidirea acestei biserici prin mâinile unor oameni. Mulţumesc Preasfinţitului Corneliu pentru încrederea pe care ne-a acordat-o de-a lungul anilor. Un gând de recunoştinţă avem către domnul Gheorghe Gavrilaş, ctitorul sfântului lăcaş, care vreme de 17 ani a pus câte o piatră la acest edificiu. Mulţumesc doamnei Monica Amancei, primarul comunei Albeşti, care ne-a sprijinit ori de câte ori am avut nevoie, dar şi credincioşilor care ne-au fost aproape“, a spus pr. paroh Ciprian Pilă.
Episcopul Huşilor a subliniat în continuare importanţa existenţei unei biserici într-o comunitate, amintind că enoriaşii din Crasna erau nevoiţi să meargă pe jos patru kilometri până la sfântul lăcaş din Albeşti. „Ridicarea unei biserici înseamnă un dar al lui Dumnezeu care lucrează prin oameni. Biserica este locul unde Dumnezeu binevoieşte să fie în mijlocul nostru. Pentru mulţi dintre noi, satul Crasna a însemnat multe amintiri. Oamenii din toate satele din jur veneau în Crasna pentru a lua trenul pentru a pleca în diferite zone ale ţării. Acest sat nu avea biserică, iar pentru creştini era foarte greu când doreau să ia parte la sfintele slujbe, întrucât era nevoie să meargă pe jos patru kilometri. Mulţumesc ctitorilor sfântului lăcaş, celor care s-au ostenit aici şi dumneavoastră, celor prezenţi din satele învecinate. Înălţarea crucii unei biserici reprezintă semnul biruinţei. În acest loc în care nu era biserică a biruit crucea Mântuitorului şi Învierea lui. Dumnezeu să vă dea sănătate, bucurii şi să ne păstreze pe toţi cu darul sfinţeniei“, a remarcat PS Corneliu, care a oferit diploma de ctitor familiei Gavrilaş Gheorghe. Credincioşii au trecut apoi prin sfântul altar şi s-au închinat în faţa sfintei mese. Parohia Crasna a oferit tuturor credincioşilor prezenţi o agapă frăţească.