„Îndrumătorul bisericesc”, în varianta digitizată, lansat la Sibiu
Digitizarea publicației vine în contextul sărbătoririi a 170 de ani de la înființarea Tipografiei eparhiale de la Sibiu, moment care a avut loc la 27 august/8 septembrie 1850. „Îndrumătorul bisericesc”, publicație anuală a Mitropoliei Ardealului, și-a început apariția în 1852, la inițiativa Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, având inițial titlul „Calendar”.
Până în anul 1879, „Îndrumătorul bisericesc” a fost redactat cu litere chirilice. Din 1923 a avut numele de „Calendarul Bunului Creștin”, iar din 1950 până în 1952, numele de „Almanahul Creștin Ortodox”. Din 1953 și până în prezent poartă numele de „Îndrumătorul bisericesc”.
Inițial, publicația conținea informații dintre cele mai diverse: calendar bisericesc, o cronologie a unor momente importante, tarifele taxelor de timbru, informații poștale, de mesagerie și de telegraf, șematismul cu organizarea bisericească ardeleană, creații literare. De asemenea, în paginile „Îndrumătorului bisericesc” s-au regăsit, alături de materiale cu conținut teologic, și articole despre sănătate, agricultură, meșteșugărit, datele organizării târgurilor și catalogul cărților disponibile în librăria arhidiecezană, povestioare cu tâlc, anecdote și chiar reclame.
„Digitizarea «Îndrumătorului bisericesc» vine într-un ceas aniversar al tipografiei șaguniene și se adresează atât cititorilor amatori, cât și specialiștilor. «Îndrumătorul bisericesc» a fost și este un însoțitor al vieții bisericești ardelene, de la Sfântul Andrei Șaguna și până astăzi, reflectând în paginile sale imagini și chipuri, gânduri și informații foarte prețioase.
Parcurgând cronologic integrala pusă la dispoziție publicului, veți putea remarca, într-un mod plăcut și extrem de interesant, viața și vârstele acestei publicații longevive, cu suișurile și coborâșurile ei”, ne-a spus Alexandru Dădîrlat, consilier eparhial și coordonator al proiectului de digitizare a „Îndrumătorului bisericesc”.
Cititorii vor avea posibilitatea să acceseze edițiile „Îndrumătorului bisericesc” de la 1852 până în 2020 prin intermediul arhivei on-line.
„Proiectul de digitizare pe care îl deschidem acum către public vine să așeze venerabila publicație șaguniană în rândul marilor publicații puse la dispoziția cititorilor în format digital de către tot mai multe biblioteci și instituții de cultură. Tehnica ne permite acum să avem foarte aproape volume altădată greu de accesat și studiat”, ne-a spus Gabriel Murgoiu, bibliotecar la Biblioteca Mitropolitană din Sibiu.
Varianta digitizată a „Îndrumătorului bisericesc” este disponibilă la adresa http://mitropolia- ardealului.ro/indrumatorul-bisericesc-digitizat/.