Îndulcitorii trebuie consumaţi cu moderaţie

Data: 31 Ianuarie 2011

Luaţi în doze mari, unii îndulcitori pot provoca probleme intestinale, alţii sunt suspectaţi că ar cauza diverse boli sau naşteri premature. Medicii şi cercetătorii se îndoiesc de utilitatea îndulcitorilor şi recomandă moderaţie, scrie site-ul lesquotidiennes.com. Fiind destinaţi, la început, diabeticilor, îndulcitorii sunt folosiţi din plin în regimurile de slăbire. Printre edulcorantele "nutritive" există zaharuri naturale, ca fructoza, şi sorbitolul, xilitolul, mai puţin dulci decât zahărul, folosiţi în bomboane, chewing-gum şi care nu produc carii. Dacă se depăşeşte însă "doza zilnică admisibilă", care defineşte un prag de toxicitate, îndulcitorii pot pune ceva probleme. De exemplu, siropul de agavă, amestec de fructoză şi glucoză, nu este recomandat diabeticilor. La unele persoane, consumul excesiv de fructoză poate duce la creşterea nivelului de trigliceride sanguine. Luat în doze mari, sorbitolul sau xilitolul poate provoca dureri abdominale sau diaree. De aceea, specialiştii în nutriţie recomandă moderaţie în consumul acestora.