Întărirea „legăturii dintre Şcoală-Familie-Biserică“

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 18 Martie 2015

Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu“ a Centrului de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit întâlnirea de constituire a grupului de iniţiativă pentru filiala din Dolj a Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare.

Peste o sută de părinţi şi bunici din Craiova s-au întrunit luni, 16 martie, la Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova în vederea constituirii unui grup de iniţiativă în vederea susţinerii şi promovării orei de religie. Susţinută de mii de părinţi şi bunici din întreaga ţară, Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ are menirea de a pune în lumină adevăratele valori creştine, indispensabile educaţiei tânărului de astăzi. În acest sens, prof. Silvia Cârţu, director la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova, dr. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, conf. dr. Gabriela Rusu Păsărin, cadru didactic la Facultatea de Litere din Craiova, prof. Carmen Daşoveanu, director al Colegiului Tehnic „Constantin Neniţescu“, şi prof. Iulia Manda, profesor de religie la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova, au iniţiat constituirea filialei doljene a APOR.

Prezent la eveniment, IPS Părinte Irineu a ţinut să mulţumească participanţilor pentru intensa implicare în procesul de strângere a adeziunilor scrise pentru participarea la ora de religie. Tot în acest sens, Mitropolitul Olteniei a arătat că religia reprezintă garanţia sacră a valorilor noastre naţionale şi totodată certitudinea că societatea contemporană are o perspectivă generoasă în domeniul educaţiei copiilor şi a tinerilor de azi. „Dorim în primul rând ca această asociaţie să nu fie nicidecum restrictivă, întrucât este nevoie ca ea să cuprindă toate disciplinele. Este necesar să punem în lumină mai mult legătura dintre Şcoală-Familie-Biserică. Educaţia a fost şi este în primul rând un imperativ al societăţii din toate timpurile. Începând de la copilul care face primii paşi în şcoală şi până la trecerea din lumea aceasta, suntem într-o permanentă pregătire, într-o permanentă transformare, arătând prin aceasta ca suntem fiinţe dinamice, că nu ne putem ori niciodată. Nu există stagnare şi în acest caz ori există progres, ori există regres. Şi cum ne îndreptăm spre veşnicie, iată că această lucrare este marcată în viaţa noastră de schimbare, de transformare şi noi ştim din învăţătura Bisericii noastre de îndumnezeire, de transfigurare. Evident că există mai mulţi factori care sunt antrenaţi în definirea acestei imagini, acestei icoane, pentru că în noi fiinţează o dimensiune a veşniciei, o aspiraţie spre absolut, un zbor spre înălţimile cele mai înalte ale trăirii duhovniceşti. De fiecare dată dorim mai mult şi nu ne putem mulţumi cu puţin. Oricine ar fi în lumea aceasta, pretenţios sau mai puţin pretenţios, doreşte spre mai mult şi spre mai bine. De aceea, nădăjduim ca urmaşii noştri să ajungă mai sus decât noi“, a spus IPS Părinte Irineu.

„Nu putem să despărţim pe nimeni de Dumnezeu“

În acest context, Părintele Mitropolit a evidenţiat responsabilitatea pe care o au părinţii pentru copiii lor, ca datorie sfântă şi binecuvântată de Dumnezeu. „Dacă ar trebui să luăm cuvintele de la Sfânta Liturghie, pe care episcopul le spune preotului la Taina Hirotoniei sale: «Primeşte odorul acesta şi-l păzeşte pe el până la a doua venire a Domnului», considerăm că în fiecare familie, cu fiecare copil, Dumnezeu se adresează mamei cu aceste cuvinte. Aşadar, avem aceste odrasle pe care noi ni le-am dorit şi ne rugăm din tot sufletul să se păstreze, să crească şi să se desăvârşească în toate domeniile, nu numai în religie. Evident că religia este mama a ceea ce noi gândim despre educaţie, întrucât ea nu se opreşte numai la anii de şcoală, ci merge mai departe, formează caracterul, formează personalitatea, formează omul bun, omul care are valoare. Religia dă posibilitate saltului calitativ, pentru că degeaba unii oameni sunt savanţi, dar sunt imorali, degeaba unii învaţă mult şi ajung pe culmile înalte ale societăţii, dar dacă nu au sufletul curat, dacă nu îi iubesc pe cei de lângă ei, dacă nu sunt jertfelnici şi pregătiţi ca să dăruiască ceva din viaţa lor, în zadar le este întreaga lor ştiinţă. Aşadar, am putea spune că tot ceea ce există în viaţa umană are o valoare, contorizată în multe zerouri. Prin urmare, ceea ce dorim să realizăm în şcoala românească este în capacitatea noastră de a ne organiza, de a discuta şi de a lua hotărâri. Acest lucru ne ajută efectiv să aducem ceva nou în viaţa noastră şi să ne bucurăm de roadele bogate ale activităţii noastre. Sunt pe deplin îndreptăţit să mulţumesc celor care s-au ocupat de strângerea acestor adeziuni, întrucât au demonstrat că sunt ataşaţi vieţii spirituale, culturale, bisericeşti, valorilor ortodoxe ale acestor tineri“, a conchis IPS Părinte Irineu.

„Dumnezeu nu este opţional şi nici facultativ“

În continuare, prof. Silvia Cârţu, în calitate de director al filialei doljene, şi-a exprimat dorinţa de a pune în lumină beneficiile şi surplusul de calitate morală pe care religia o aduce învăţământului actual. „Prin intermediul acestei asociaţii dorim să întărim legătura dintre Şcoală-Familie-Biserică. În experienţa mea de peste douzeci de ani ca director de unitate şcolară am sprijinit întotdeauna ora de religie, socotind că este o materie care înnobilează sufletul, dezgheaţă mintea şi dezvoltă armonios trupul. În calitate de profesor de fizică, sunt de părere că elevul are nevoie de o educaţie spirituală, care să-i ofere posibilitatea de a descoperi şi ceea ce este dincolo de limite. De regulă există şi contradicţii între legile fizicii şi ceea ce învaţă teologia, cu toate acestea dialogul dintre ele este mult mai important. Eu personal cred cu tărie în acest dialog şi de fiecare dată am reuşit să combat aceste diferenţe, argumentând cu toată convingerea că nu putem exista fără credinţă şi fără iubirea lui Dumnezeu. În această perioadă am militat pentru păstrarea religiei ca materie obligatorie în trunchiul comun, plecând de la ideea că Dumnezeu nu este opţional şi nici facultativ şi de aceea nici ora de religie nu poate fi nicidecum opţională sau facultativă“, a spus prof. Silvia Cârţu.

„Această triadă funcţionează astăzi în cadrul asociaţiei“

Unul dintre membrii grupului de iniţiativă, conf. dr. Gabriela Rusă Păsărin, a vorbit de echilibrul fundamentat de axa Familie-Şcoală-Biserică în societatea contemporană. „Este un moment special pentru că toţi cei care suntem de faţă ne socotim în primul rând părinţi. Termenul are mai multe înţelesuri. Suntem părinţi pentru că avem copii. Să nu-i lăsăm să rătăcească într-o lume bulversată! Suntem părinţi educaţionali, pentru că suntem la catedră şi pentru că şcoala este mediul în care ei petrec parte bună din timpul zilei. Şi sunteţi dumneavoastră, părinţii spirituali, de care aveam mare nevoie, din prima clipă când venim pe lume şi până în ultimul ceas al vieţii noastre pământeşti, înainte de marea călătorie. De aceea, copiii noştri ar trebui să ştie că smerenia şi mai ales bunacuviinţă se învaţă în familie, se desăvârşeşte în şcoală şi se desăvârşeşte plenar în Biserică. Această triadă funcţionează astăzi în cadrul asociaţiei pe care v-o prezentăm. Fără de ea, probabil că ne-am simţi sărăciţi. Se spune că libertatea de credinţă este un drept constituţional. Aşa este. Dar atunci de ce trebuie să facem cerere? Facem cerere pentru dreptul nostru? Dacă aşa s-a hotărât, o vom face. Este un gest prin care s-a subliniat încă o dată libertatea noastră de credinţă, iar prin gestul de a cere o oră de religie în care să ne purificăm sufletul, să înlăturăm tot ceea ce este rău în această societate, înseamnă poate puţin, însă este cu totul esenţial. Fără ora de religie cu siguranţă riscăm să ne pierdem punctul de sprijin. Eu consider că această oră de religie este punctul lui Arhimede. Dacă doriţi, aşa putem să constituim un echilibru al lumii în care trăim şi vom reuşi să împlinim acest lucru prin forţele conjugate ale celor trei puncte forte din această triadă: Familia-Şcoala-Biserica“, a spus conf. dr. Gabriela Rusu Păsărin.

La finalul întâlnirii, corul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, condus de prof. dr. Victor Şapcă, a interpretat un buchet de compoziţii bizantine, specifice perioadei Postului Mare.