Intoxicațiile cu gaze de fermentație pot fi letale
Medicii atenționează că intoxicațiile inhalatorii cu gaze de fermentație pot fi letale. Pentru că suntem în plin sezon, iar numărul accidentelor legate de fermentarea vinului este în creștere, medicii ne reamintesc că dioxidul de carbon, rezultat în urma fermentației alcoolice, este imposibil de detectat, fiind inodor, incolor și insipid, iar efectele asupra organismului se produc, în special, pe fondul reducerii cantității de oxigen în spațiile închise, în care fermentează vinul. Specialiștii recomandă ca strugurii să fie puși la fermentat în aer liber, iar în cazul în care intră în spații închise, să verifice înainte emanațiile de gaze. Doctorul Dan Ungureanu, de la SAJ Vaslui, sfătuiește: îSe poate verifica cu o lumânare dacă este prezent acest gaz. Ideea este că dioxidul de carbon este fără miros și, de aceea, există riscul unor astfel de intoxicații". Gravitatea acestui tip de intoxicație depinde de organismul fiecăruia, copiii și vârstnicii fiind mai sensibili. Simptomele ce apar după intoxicație variază de la amețeli, cefalee, grețuri, stări de vomă până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la comă și deces. Așdar, sintetizând sfaturile medicului, pentru prevenirea intoxicației, se recomandă să nu se intre în încăperile unde fierbe vinul dacă acestea nu au o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, trebuie verificată cantitatea de oxigen din încăpere, cu ajutorul unei lumânări aprinse, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.