Între două centenare
Nu puține au fost festivitățile desfăşurate în ziua de 25 octombrie în România întru celebrarea triplei semnificații istorice ale acestei date: ziua de naștere a regelui Mihai, eliberarea ultimei palme de pământ românesc în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Armatei.
Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, prezentat nu de mult în Ziarul Lumina, a vernisat expoziția „Drumul către Încoronare”, marcând centenarul evenimentului din octombrie 1922. În prezența unui public numeros, vorbitorii nu doar au explicat importanța acelui moment istoric, ci au subliniat şi două detalii semnificative. Primul - că s-a completat atunci o perioadă-cheie de 6 ani, care a început cu intrarea noastră în Primul Război Mondial, a continuat cu încheierea acestuia și declararea Independenței de stat a României și s-a terminat cu încoronarea, la Alba Iulia, a regelui Ferdinand și a reginei Maria. Al doilea - că acele trei zile ale sărbătorilor încoronării au fost precedate de multă muncă și organizare, începând încă din 24 august 1922, când s-a decis Încoronarea, luni de efort la care armata a contribuit din plin.
Coroana reginei Maria, creată după modelul celei purtate de Despina-Milița, soția domnitorului Neagoe Basarab, ca și mantiile regale au fost realizate de nimeni altul decât marele artist Costin Petrescu, creatorul frescei circulare de la Ateneu, ca și al multor picturi din biserici, Palatul Patriarhal și Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Trebuie menționat, de asemenea, că aniversarea de acum va fi urmată, în 2023, de sărbătorirea primului secol de existență a Muzeului Militar, aflat așadar între două centenare.
La deschiderea expoziției au vorbit col. Radu Riti, directorul muzeului, col. (r) prof. univ. dr. Ion Giurcă, prof. univ. dr. Florian Bichir, pictorul și sculptorul Valentin Tănase, dr. Ștefania Dinu, dir. adj. al Muzeului Național Cotroceni, și dr. Mirela Târnă, de la Arhivele Naționale. Merită semnalat faptul că toți invitații au vorbit liber, foarte frumos, având grijă să nu consume prea mult timp, dar totodată spunând lucruri extrem de interesante. Nu se-ntâmplă asta chiar în fiecare zi...
Cât despre expoziție, trebuie neapărat vizitată, căci aici veți vedea multe lucruri extraordinare, precum caleașca regală, uniforma de general en-chef a regelui Carol I, o rochie a reginei Elisabeta, o uniformă de vânători de munte a regelui Ferdinand I, una de roșiori care a aparținut reginei Maria și alte exponate de mare interes.